ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotki

Mini szarlotki

nazwa

Wykonanie

Niedawno Londyn był w centrum uwagi. A teraz u mnie mały (nawet mini) akcent angielski...
Przepis na ciasto "the best shortcrust pastry" wzięty z książki J.Oliver'a "Jamie at home".
Zamiast mleka dodałam śmietny, no i zrezygnowałam z dodatku sera, za to dosłodziłam:)
ciasto:
500 g mąki (dałam częściowo razową)
sól
80g cukru pudru
250 g masła zimnego
1 jajko
3 łyżki śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
słodka śmietanka jub mleko do smarowania
nadzienie:
7 jabłek
2 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu lub więcej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżka soku z cytryny
dodatkowo garść malin (niekoniecznie)
Przesianą mąkę łączymy z cukrem, solą i gałką. Dodajemy masło pokrojone w cząstki. Siekamy razem składniki, na koniec dodajemy jajko i śmietanę i szybko zagniatamy (unikamy ogrzewania ciasta).
* Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Obieramy jabłka, kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, po chwili dodajemy pokrojone jabłka i przyprawy i krótko próżymy ( max. 5 min) tak aby się nie rozpadły tylko lekko zmiękły.
Wałkujemy ciasto podsypując mąką na grubość 3mm.
Wykrawamy krążki, u mnie średnicy 10cm - tak aby brzeg ciasta wychodził nieco poza formę.
Wykładamy ciastem otwory foremki i nakłuwamy spód:
Wypełniamy nadzieniem (z lekką górką) dodajemy kilka malin...
Wykrawamy czapeczki pod wymiar otworów formy:
Smarujemy brzegi i nakładamy"czapeczki", dociskamy brzegi widelcem, smarujemy wierzch śmietanką i naklejamy listeczki:
Posypujemy cukrem zwykłym i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 20-25 min (do zrumienienia). Smacznego!
* Podzieliłam ciasto na 2 części aby się szybko nie ogrzało, łatwiej wtedy wszystko zrobić.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/mini-szarlotki.html