Wykonanie


Niedawno Londyn był w centrum uwagi. A teraz u mnie mały (nawet mini) akcent angielski...

Przepis na ciasto "the best shortcrust pastry" wzięty z książki J.Oliver'a "Jamie at
home".Zamiast
mleka dodałam
śmietny, no i zrezygnowałam z dodatku
sera, za to dosłodziłam:)ciasto:500 g
mąki (dałam częściowo razową)
sól80g
cukru pudru250 g
masła zimnego1
jajko3 łyżki
śmietanyszczypta
gałki muszkatołowejsłodka
śmietanka jub
mleko do smarowanianadzienie:7
jabłek2 łyżki
masła3/4 szklanki
cukrułyżeczka
cynamonu lub więcej1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejłyżeczka startego świeżego
imbirułyżka
soku z cytrynydodatkowo garść
malin (niekoniecznie)Przesianą
mąkę łączymy z
cukrem,
solą i gałką. Dodajemy
masło pokrojone w cząstki. Siekamy razem składniki, na koniec dodajemy
jajko i
śmietanę i szybko zagniatamy (unikamy ogrzewania ciasta).* Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.Obieramy
jabłka, kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, skrapiamy
sokiem z cytryny.W garnku rozpuszczamy
masło z
cukrem, po chwili dodajemy pokrojone
jabłka i
przyprawy i krótko próżymy ( max. 5 min) tak aby się nie rozpadły tylko lekko zmiękły.Wałkujemy ciasto podsypując
mąką na grubość 3mm.Wykrawamy krążki, u mnie średnicy 10cm - tak aby brzeg ciasta wychodził nieco poza formę.Wykładamy
ciastem otwory foremki i nakłuwamy spód:

Wypełniamy nadzieniem (z lekką górką) dodajemy kilka
malin...

Wykrawamy czapeczki pod wymiar otworów formy:

Smarujemy brzegi i nakładamy"czapeczki", dociskamy brzegi widelcem, smarujemy wierzch
śmietanką i naklejamy listeczki:

Posypujemy
cukrem zwykłym i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 20-25 min (do zrumienienia). Smacznego!


* Podzieliłam ciasto na 2 części aby się szybko nie ogrzało, łatwiej wtedy wszystko zrobić.