Wykonanie
W piątek zapraszam na pyszną sezonową
rybkę w
ziołowo-
serowym sosie z chrupiącą kruszonką, pieczoną
dynią i soczystymi, orzeźwiającymi
jeżynami. Pysznie, zdrowo i z pomysłem!Przepis znalazł się w pierwszej dziesiątce (wśród Finalistów) najlepszych przepisów zgłoszonych do konkursu dla blogerów organizowanego przez Almette . Radość tym większa, że w zabawie brało udział bardzo dużo znakomitych przepisów. :)
Dorsz pod chrupiącą Almettową kruszonką z
serowo-
ziołowym sosem, pieczoną
dynią i
jeżynamiSkładniki (3 porcje):· ok. 450-500 g świeżego
fileta z dorsza - ze skórką·
sól·
pieprz·
sok z cytryny· 3 duże łyżki (ok.150 g - jedno opakowanie) Almette z
ziołami (opcjonalnie z
chrzanem lub
jogurtowego)· 3 łyżki
bułki tartej· łyżeczka mielonej
trawy cytrynowej·
olej rzepakowy do skropienia
Sałatka:·
dynia·
olej rzepakowy·
sól·
pieprz· mix
sałat rukoli i
roszponki· garść pestek dyni·
pomidorki śliwkowe - 3-4 szt.· odrobina
oliwy· 2 łyżki
octu balsamicznego· 150 g
jeżynSos
ziołowo-almettowy· 150 g Almette z
ziołami· 2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%·
sól·
pieprz· pół łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejDynię rozkrajamy na łódeczki, pozbawiamy pestek. Ze skórką układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy
olejem, solimy. Pieczemy do miękkości ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek
ryby skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i
pieprzymy.
Rybę skórką do dołu układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Almette ucieramy z
bułką tartą,
trawą cytrynową, doprawiamy
solą i
pieprzem. Panierkę układamy na rybie- delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni filetów. Całość skrapiamy
olejem. Zapiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni, teroobieg- do uzyskania chrupiącej skorupki.Sos - w garnku podgrzewamy
śmietanę wymieszaną z
serkiem Almette. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Składanie dania - na dużym talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie garść mixu
sałat. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę, upieczoną
dynię, pokrojonego w łódeczki
pomidora śliwkowego i kilka
jeżyn. Całość posypujemy
pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Sałatkę skrapiamy
oliwą i
octem balsamicznym. Na
sałatę wykładamy upieczonego
fileta z dorsza pod almettowo-
chlebową panierką. Smacznego!