ßßß
Przez kilka dni delektowaliśmy się wspaniałym serem Halloumi… wyprodukowanym w Polsce, przez rodowitego Cypryjczyka :)Jednym z dań przygotowanych z serem Halloumi, była prezentowana dzisiaj szybka i smakowita przekąska.Uwaga:)Producenta sera Halloumi znalazłam dzięki Karel, która go zarekomendowała komentując przepis na ser Halloumi zapiekany w cukinii.Pan Cypryjczyk zapewnia, że jego ser Halloumi (Hellim – nazwa cypryjska) jest wytwarzany z krowiego mleka tylko na naturalnych enzymach, po zamrożeniu nie traci walorów smakowych przez okres około 1 roku i doskonale się przechowuje w takim stanie oraz, że robi go tak jak jego mama na Cyprze, tj. posypanego miętą, bo dzięki temu ser nabiera głębokiego i bardzo orzeźwiającego smaku.Ser można nabyć za pośrednictwem Allegro od sprzedawcy Arletta Yusuf.Dodam tylko, że zamawiając 1 kg sera, dostałam 3 kawałki, każdy wielkości kostki margaryny.Sprzedawca wysyła sery raz w tygodniu i na bieżąco informuje o przyjęciu zamówienia, planowanym terminie wysyłki, a także monitoruje czy przesyłka dotarła do zamawiającego :)Składniki : (2 porcje)4 plastry bakłażana, każdy grubości około 1 cm4 plastry sera Halloumi4 plasterki pomidora2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół2-3 łyżki oliwysól, pieprz1 łyżeczką ulubionych suszonych ziółocet balsamiczny i oliwa – do podaniaWykonanie :Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Upiec w piekarniku (20-30 minut, temperatura 180-190 stopni) lub usmażyć na patelni.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się „rozpłynąć” i podrumienić, a pomidory powinny się ogrzać.Na talerzach „ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bakłażan/ser/pomidor. Każdą piramidkę posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą oraz octem.Smacznego :)