Wykonanie
Jest to rodzaj
sera solankowego półtwardego. Wytwarzany jest z surowego
mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego. Ma delikatnie słodko-słony smak, biały elastyczny i błyszczący miąższ, odrobinę podobny do powszechnie znanego
sera mozzarella.Halloumi doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw i wielu innych potraw. Dzięki swojej zwartej i elastycznej konsystencji idealnie utrzymuje kształt w czasie grillowania i smażenia.Więcej o tym
serze można przeczytać tutaj .Składniki:2-3 plastry
sera Halloumi
sałata,
pomidor,
ogórek…
oliwa z oliwekocet balsamicznysól i
pieprzWykonanie:Przygotować
sałatkę. Warzywa pokroić i wymieszać z umytą
sałatą.Rozgrzać grill lub patelnię grillową i opiekać na nich plastry
sera Halloumi po około 2 minuty z każdej strony.Gorące, upieczone plastry
sera ułożyć na
sałatce i skropić
oliwą i
octem balsamicznym. Oprószyć
solą i
pieprzem.Smacznego :)