ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANY SER HALLOUMI

GRILLOWANY SER HALLOUMI

nazwa

Wykonanie

Jest to rodzaj sera solankowego półtwardego. Wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego. Ma delikatnie słodko-słony smak, biały elastyczny i błyszczący miąższ, odrobinę podobny do powszechnie znanego sera mozzarella.
Halloumi doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw i wielu innych potraw. Dzięki swojej zwartej i elastycznej konsystencji idealnie utrzymuje kształt w czasie grillowania i smażenia.
Więcej o tym serze można przeczytać tutaj .
Składniki:
2-3 plastry sera Halloumi
sałata, pomidor, ogórek
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotować sałatkę. Warzywa pokroić i wymieszać z umytą sałatą.
Rozgrzać grill lub patelnię grillową i opiekać na nich plastry sera Halloumi po około 2 minuty z każdej strony.
Gorące, upieczone plastry sera ułożyć na sałatce i skropić oliwą i octem balsamicznym. Oprószyć solą i pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/30/grillowany-ser-halloumi