ßßß
Jest to rodzaj sera solankowego półtwardego. Wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego. Ma delikatnie słodko-słony smak, biały elastyczny i błyszczący miąższ, odrobinę podobny do powszechnie znanego sera mozzarella.Halloumi doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw i wielu innych potraw. Dzięki swojej zwartej i elastycznej konsystencji idealnie utrzymuje kształt w czasie grillowania i smażenia.Więcej o tym serze można przeczytać tutaj .Składniki:2-3 plastry sera Halloumisałata, pomidor, ogórek…oliwa z oliwekocet balsamicznysól i pieprzWykonanie:Przygotować sałatkę. Warzywa pokroić i wymieszać z umytą sałatą.Rozgrzać grill lub patelnię grillową i opiekać na nich plastry sera Halloumi po około 2 minuty z każdej strony.Gorące, upieczone plastry sera ułożyć na sałatce i skropić oliwą i octem balsamicznym. Oprószyć solą i pieprzem.Smacznego :)