ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Ratatouille, to prowansalski gulasz z sezonowych warzyw letnich
(spolszczona wersja: ratatuj). Z reguły podawany jest jako dodatek do dania głównego,
lecz może również stanowić posiłek sam w sobie. Typowe warzywa używane do tej potrawy,
to bakłażany, cukinie, kabaczki, pomidory, papryka (różne odmiany) i cebula,
czyli typowe warzywa letnie, wytwarzające sporo wody, która stanowi sos podczas duszenia
lub pieczenia. Czasami dodawane są również pieczarki lub inne warzywa,
według indywidualnych inspiracji, improwizacji oraz stanu posiadania.
Dziś przedstawiamy ratatuj z bakłażana, papryki, pomidora i cebuli.
Dodatek sporej ilości oliwy oraz octu balsamicznego produkuje wspaniały,
bogaty sos wiążący warzywne składniki. Ratatuj z dodatkiem octu
balsamicznego nabiera również lekko słodko - winnego, niemal owocowego,
posmaku i świetnie nadaje się jako dodatek do kaczki i gęsi oraz wszelkiej dziczyzny =)
Potrzebne będą:
- 1 duży bakłażan
- 1-2 pomidory
- 1 duża papryka lub dwie mniejsze (dowolny rodzaj i kolor)
- 1 cebula
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie, najlepiej oryginalne, z dodatkiem lawendy
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- listki bazylii do dekoracji
- naczynie żaroodporne wielkości ok. A4
Sposób wykonania:
1) Warzywa myjemy i kroimy w kawalki na jeden kęs
2) Wykładamy do naczynia żaroodpornego...
...posypujemy przyprawami i mieszamy.
3) Wszystko obficie skrapiamy oliwa z oliwek.
4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.
5) Pieczemy ok. 20 minut, po czym skrapiamy wszystko octem balsamicznym, mieszamy tak, aby składniki z wierzchu znalazły się na spodzie, w celu równomiernego ugotowania warzyw.
6) Pieczemy kolejne 20 minut lub do osiągnięcia pożądanej miękkości warzyw.
7) Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/ratatouille.html