Wykonanie
Cześć =) Ratatouille, to prowansalski gulasz z sezonowych warzyw letnich(spolszczona wersja: ratatuj). Z reguły podawany jest jako dodatek do dania głównego,lecz może również stanowić posiłek sam w sobie. Typowe warzywa używane do tej potrawy,to
bakłażany,
cukinie,
kabaczki,
pomidory,
papryka (różne odmiany) i
cebula,czyli typowe warzywa letnie, wytwarzające sporo
wody, która stanowi sos podczas duszenialub pieczenia. Czasami dodawane są również
pieczarki lub inne warzywa,według indywidualnych inspiracji, improwizacji oraz stanu posiadania.Dziś przedstawiamy ratatuj z
bakłażana,
papryki,
pomidora i
cebuli.Dodatek sporej ilości
oliwy oraz
octu balsamicznego produkuje wspaniały,bogaty sos wiążący warzywne składniki. Ratatuj z dodatkiem
octubalsamicznego nabiera również lekko słodko -
winnego, niemal
owocowego,posmaku i świetnie nadaje się jako dodatek do
kaczki i gęsi oraz wszelkiej
dziczyzny =)
Potrzebne będą:- 1 duży
bakłażan- 1-2
pomidory- 1 duża
papryka lub dwie mniejsze (dowolny rodzaj i kolor)- 1
cebula-
sól i
pieprz-
zioła prowansalskie, najlepiej oryginalne, z dodatkiem lawendy-
oliwa z oliwek-
ocet balsamiczny- listki
bazylii do dekoracji- naczynie żaroodporne wielkości ok. A4
Sposób wykonania:1) Warzywa myjemy i kroimy w kawalki na jeden kęs2) Wykładamy do naczynia żaroodpornego...
...posypujemy
przyprawami i mieszamy.
3) Wszystko obficie skrapiamy
oliwa z oliwek.4) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.5) Pieczemy ok. 20 minut, po czym skrapiamy wszystko
octem balsamicznym, mieszamy tak, aby składniki z wierzchu znalazły się na spodzie, w celu równomiernego ugotowania warzyw.6) Pieczemy kolejne 20 minut lub do osiągnięcia pożądanej miękkości warzyw.7) Dekorujemy listkami świeżej
bazylii.
Smacznego =)Agnieszka