Nasz poczciwy bakłażan - fajnie się spisuje jako dodatek do obiadu, lub np na grilla.Tym razem potasowałam go ze świeżym, dużym, dorodnym pomidorkiem i zapiekłam.Składniki:1 bakłażan1 duży pomidorkilka plastrów sera żółtegosól cebulowa Skworcupieprzoliwa z oliwekocet balsamicznyfigowysuszona bazyliaWykonanie:Bakłażan myję, kroję w dość grube plastry - ok 1cm. Każdy plaster obsypuję solą, pieprzem i bazylią. Pomidora myję i również kroję w plastry ale już trochę cieńsze. Plasterki pomidora wkładam pomiędzy plastry bakłażana. Całość układam ciasno w brytfannie. Oblewam delikatnie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Na wierzch układam ser żółty. Fajnie też się sprawdzi ser w kostce którego możemy zetrzeć na tarce. Zapiekam przez około 15-20 minut w 180C. Takiego bakłażana można też zawinąć w folię i z powodzeniem zrobić na grillu :)