Wykonanie
Zapraszam na pyszne wytrawne babeczki na bazie zdrowej razowej
kaszki kuskus z lekkim i puszystym
serkiem pomidorowym w towarzystwie słodkiej
kukurydzy, pesto,
octu balsamicznego, soczystych
śliwek i lekko gorzkiej
rukoli. Szybkie do przygotowania, pożywne i smaczne danie idealne na obiad czy kolację. Polecam!Składniki (4 porcje):· 1 szklanka
kuskusu razowego· 2 szklanki domowego
wywaru warzywnego· 150 g almette
pomidory dojrzewające w słońcu· 2
suszone pomidory·
sól·
pieprz· 2 kolby ugotowanej
kukurydzy· 150 g
serka almette jogurtowego· garść prażonych
orzeszków ziemnych· łyżka pesto rosso· 2 łyżki
octu balsamicznego· łyżeczka mielonej
trawy cytrynowej· 4 łyżki
oleju· mix
sałat rukoli i
roszponki· 3 duże
śliwki·
oliwaKuskus zalewamy gorącym
wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy aż
kasza wchłonie płyn. Orzeszki siekamy i dodajemy do
kuskusu. Ziarna z jednej
kolby kukurydzy, pokrojone w kostkę
suszone pomidory, mieloną
trawę cytrynową, almette
pomidorowe oraz pesto również dodajemy do
kaszy. Doprawiamy
solą i
pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Jogurtowy serek almette miksujemy z ziarnami z drugiej
kolby kukurydzy . Doprawiamy 1 łyżką
octu balsamicznego,
pieprzem i ewentualnie
solą. Połowę odkładamy, a do pozostałej stopniowo dodajemy
olej, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu oraz jeszcze jedną łyżkę
octu balsamicznego. Na talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie układamy porcję
kuskus (użyjmy do tego specjalistycznej obręczy do formowania). Na porcji
kaszy układamy porcję almette
jogurtowo-kukurydzianego. Na samej górze wykładamy porcję
sałat i cienkie plasterki
śliwki. Całość skrapiamy delikatnie
oliwą. Wierzch dekorujemy
ziarnami kukurydzy i orzeszkami. Smacznego!