Wykonanie
Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że jak zdrowo to i drogo? Zostałam poproszona przez Tesco o pokazanie Wam, że wcale niekoniecznie. To co jest najważniejsze, to prawidłowe nawyki żywieniowe. Ogólnie dostępne składniki, które nie są wcale drogie, sprawią, że będziecie jeść zdrowo i smacznie. Jeśli nie macie pomysłów na takie posiłki, może Wam w tym pomóc nowa aplikacja dostępna po adresem Zdrowyapetyt.pl . A teraz ja pokażę Wam jak szybko, smacznie i zdrowo można przygotować letni obiad. Dodam, że moje dzieci zajadały z ochotą i zażyczyły sobie powtórkę następnego dnia.
Składniki:
makaronpomidorypierś z kurczakasałata (u mnie
rukola)
olej lub
oliwasól,
pieprzWykonanie:
Makaron gotujemy i studzimy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie
oleju lub
oliwy.
Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.
Sałatę myjemy. Wszystkie składniki mieszamy, odprawiamy. Możemy skropić
oliwą, dodać
oliwki./wydrukuj przepis/
A na koniec kilka ciekawostek ze strony Tesco dotyczących składników użytych w dzisiejszym przepisie.
Czy
sałata dodaje nam uroku?
Sałata to warzywo bogate w karotenoidy i kwas foliowy. Karotenoidy opóźniająprocesy starzenia i tworzenie się zmarszczek. Razem z kwasem foliowym mająpozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo kwas foliowy jestniezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz wpływa na pracę wszystkichukładów. Kobiety w ciąży i planujące powiększenie rodziny powinny pamiętać ozwiększonym zapotrzebowaniu na tę witaminę.Czy
oliwa pomoże złapać oddech?
Oliwa z oliwek to źródło kwasu oleinowego, który przeciwdziała astmie.Pozwala także zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, chorobom nowotworowym, aregularnie spożywana spowalnia procesy starzenia.
Makarony to smaczna i zdrowa podstawa wielu prostych i bardziej wymyślnych posiłków.W dużej mierze składają się z węglowodanów złożonych, które w organizmie zamienianesą na energię.
Makarony to produkty lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Polecane sąszczególnie sportowcom zarówno przed, jak i po treningu, ponieważ szybko uzupełniają
braki energetyczne.
Makarony składają się także z błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Pomidory to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa, które bogate są w potas, beta--karoten oraz w witaminy C i E. Warzywa te szczególnie polecane są osobom narażonym nastres, ponieważ potas obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę
serca. Pozostałe składniki odżywcze zawarte w pomidorach należą do grupy przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniają odporność i pomagają dłużej zachować młodość. Ze względu na niską kaloryczność (22 kcal/100 g produktu),
pomidory zalecane są w dietach redukujących masę ciała.