Wykonanie
Tym razem przepyszna śródziemnomorska
sałatka :)Latem niemalże codziennie na obiad szykuję sobie różna sałatki,bardziej skomplikowane, mniej, ale zawsze.Przede wszystkim nie czuje się po nich ciężko, są zdrowe do
bólu, kolorowe i przeeeeeepyszne :) :) i tak oto Składniki:
Sałatka:~ garść
rukoli i
roszponki (może być mieszanka
sałat),~ 4-5 plastrów
sera brie,~2-3
suszone pomidory z
oleju,~pół świeżego
pomidora, lub 4 koktajlowe,~1/4
papryki,~5
oliwek,~szczypiorekSos:~1,5 łyżki
oliwy,~pół łyżki
musztardy~szczypta
soli,
pieprzu.
Wykonanie:
Sałaty płuczemy i pozostawiamy do wysuszenia
Pomidory,
paprykę i
szczypiorek kroimy w paski,
ser na mniejsze kawałki.Na talerzu układamy
sałaty na nie
pomidory,
oliwki (ja użyłam nadziewane
migdałami),
ser paprykęoraz
szczypiorek ( nie koniecznie)
Szykujemy sos do sałatki, mieszamy wszystkie potrzebne składniki dość intensywnieby stał się jednolity i kremowy. Chociaż myślę, że za sos mogłaby posłużyć sama łyżka
oliwy :)
Sałatka gotowa, ja jednak byłam dzisiaj dosyć głodna, dlatego dodatkowo zrobiłam dwie grzanki(na łyżeczce
oliwy podsmażyłam przeciśnięty przez praskę
czosnek, położyłam na to dwie kromki z
pieczywa pełnoziarnistego i trzymałam na patelni po 2 min z każdej strony opruszając
ziołami prowansalskimi, można również posmarować kromki
oliwą z
czosnkiem i
ziołami i wstawić do piekarnika- ale o tym dokładniej kiedy indziej:)