Wykonanie
Idealny deser na ciepłe dni. W
trzech kolorach i
trzech smakach- mocno
czekoladowym,
śmietankowo-
kokosowym i
truskawkowym. Torcik, aby było nieco zdrowiej, przygotowałam na pełnoziarnistym spodzie na bazie
oleju rzepakowego.
Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan
serca i naczyń krwionośnych.Zapraszam na lekki, delikatnie słodki wakacyjny torcik tricolor!Składniki na ciasto:· 300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej· 1/3 szklanki
oleju rzepakowego· 65 g
cukru pudru· 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia· 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· skórka otarta z połowy
cytrynyPrzygotowujemy ciasto- do miski wysypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder- mieszamy. Dodajemy
olej i całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy
śmietanę i
skórkę cytrynową. Ponownie wyrabiamy. Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).·
truskawki do wyłożenia na cieście
Owoce przekrawamy na pół i układamy na ściankach tortownicy (boki tortownicy należy najpierw wyłożyć folią spożywczą, na dnie układamy wystudzone ciasto).Masa czekoladowa:· 200 g
jogurtu naturalnego· 100 g
serka śmietankowego waniliowego· 200 g nutelli· łyżeczka
kakao· 25 g
żelatyny + 1 szklanka gorącej
wody· 1-2 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej
wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do
jogurtu naturalnego połączonego z
cukrem,
serkiem, nutellą i
kakao. Wykładamy na przygotowane ciasto z
truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na
masie czekoladowej układamy plasterki
truskawek.Masa
kokosowo-śmietankowa:· 200 ml
mleczka kokosowego· 250 ml
śmietany 30-36%· 3-4 łyżki
cukru pudru (do smaku)· 25 g
żelatyny + 1 szklanka gorącej
wodyŻelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej
wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do
mleczka kokosowego. Do masy dodajemy ubitą z
cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę
czekoladową z
truskawkami. Całość dobrze schładzamy.Masa truskawkowa:· 400 g
truskawek· ok. 2,5 łyżki
żelatyny + ok. 1/4 szklanki
wody· 2-4 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki miksujemy z
cukrem pudrem , dodajemy tężejącą
żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę
kokosowo-
śmietankową. Schładzamy. Dekorujemy.Smacznego!