ßßß Cookit - przepis na Wakacyjny torcik tricolor

Wakacyjny torcik tricolor

nazwa

Wykonanie

Idealny deser na ciepłe dni. W trzech kolorach i trzech smakach- mocno czekoladowym, śmietankowo-kokosowym i truskawkowym. Torcik, aby było nieco zdrowiej, przygotowałam na pełnoziarnistym spodzie na bazie oleju rzepakowego. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.
Zapraszam na lekki, delikatnie słodki wakacyjny torcik tricolor!
Składniki na ciasto:
· 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
· 1/3 szklanki oleju rzepakowego
· 65 g cukru pudru
· 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowujemy ciasto- do miski wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy olej i całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Ponownie wyrabiamy. Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
· truskawki do wyłożenia na cieście
Owoce przekrawamy na pół i układamy na ściankach tortownicy (boki tortownicy należy najpierw wyłożyć folią spożywczą, na dnie układamy wystudzone ciasto).
Masa czekoladowa:
· 200 g jogurtu naturalnego
· 100 g serka śmietankowego waniliowego
· 200 g nutelli
· łyżeczka kakao
· 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
· 1-2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu naturalnego połączonego z cukrem, serkiem, nutellą i kakao. Wykładamy na przygotowane ciasto z truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na masie czekoladowej układamy plasterki truskawek.
Masa kokosowo-śmietankowa:
· 200 ml mleczka kokosowego
· 250 ml śmietany 30-36%
· 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
· 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do mleczka kokosowego. Do masy dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę czekoladową z truskawkami. Całość dobrze schładzamy.
Masa truskawkowa:
· 400 g truskawek
· ok. 2,5 łyżki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wody
· 2-4 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę kokosowo-śmietankową. Schładzamy. Dekorujemy.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/wakacyjny-torcik-tricolor-na.html