Wykonanie
Babeczki, muffinki
czekoladowe z kremem
truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z
cukru pudru.
SKŁADNIKI : na 12 sztuk150 g
masła6 łyżek
oleju rzepakowego2 łyżki ciemnego
kakao100 g
cukru2
jajka200 ml
mleka300 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA :400 ml
śmietany 30 %2
cukry waniliowe1 łyżka
cukru20 dkg zmiksowanych
truskawek ( mogą być mrożone )1 duża łyżka z czubkiem
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątkudo ozdoby serduszka z masy lukrowejPRZYGOTOWANIE :Bardzo zimną
śmietanę ubijamy z
cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy mus z
truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną
żelatynę.
Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.
Margarynę,
mleko i
kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe
jajka ubijamy mikserem z
cukrem, wlewamy masę
czekoladową,
olej rzepakowy i wsypujemy
mąkę z proszkiem. Mieszamy.Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy.
Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, ozdabiamy według uznania.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dla tego codziennie używam go do przygotowania przeróżnych dań, surówek i wypieków.logo pokochaj
olej rzepakowy