Wykonanie
Rozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem
truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie!
Składniki:*
biszkopt:- 6
jajek- 3/4 szklanki
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 6 łyżek
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* krem karpatkowy:- 3 budynie
waniliowe- 1 l
mleka- 9-10 łyżek
cukru (jeśli
budyń wymaga)- 200g miękkiego
masła* mus
truskawkowy:- 500g mrożonych
truskawek- 3 łyżki
żelatyny- 1/3 szklanki wrzątku
Białka ubić na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawać
cukier. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy (
cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo
żółtka, oraz przesiane obie
mąki z
proszkiem do pieczenia.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą lub
kaszą manną. Ciasto wylać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemię (lub deskę) z wysokości kolan. Obkroić boki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń ugotować w 1 litrze
mleka, wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać miękkie
masło i utrzeć na gładki krem.
Truskawki rozmrozić i zmiksować, dodając
cukier wg własnego smaku.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do
truskawek. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 blaty i przełożyć je masą karpatkową. Na wierz wylać mus
truskawkowy.Wsadzić do lodówki na min. 4h, aby mus
truskawkowy się ściął.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Zgotowani' z moimi modyfikacjami