Wykonanie
Składniki na ciasto:· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 100 g zimnego
masła· 1/2 szklanki
cukru pudru· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· skórka otarta z 1/2
cytrynyPrzygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder- mieszamy. Dodajemy
masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy
śmietanę i
skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy je na kształt formy (blacha 35 x 24 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem) i pieczemy ok. 35 minut, termoobieg 180 stopni.Masa serowa:· 1 kg
sera typu włoskiego dokładnie zblendowanego· szklanka
cukru pudru· łyżka ekstraktu
waniliowego· 1,5 łyżki
żelatyny· 1/2 szklanki gorącego
mleka· szklanka
śmietanki kremówkiŻelatynę rozpuszczamy w gorącym
mleku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy lekko tężejącą
żelatynę,
cukier puder i ekstrakt
wanialiowy- dokładnie miksujemy. Następnie dajemy kremówkę i delikatnie mieszamy, żeby nie utracić puszystości masy.Masa truskawkowa:· 1 kg
truskawek· 4 łyżki
żelatyny + ok. pół szklanki
wody· 4 łyżki
cukru waniliowego· 2 tabliczki
białej czekolady rozpuszczonej nad gorącą kąpielą
wodną· szklanka
śmietany kremówkiŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki miksujemy z
cukrem , dodajemy tężejącą
żelatynę i rozpuszczoną
czekoladę- dobrze mieszamy.
Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy do masy.Przestudzony spód układamy w formie. Wykładamy 1/2 masy serowej. Wstawiany na chwilę do lodówki. Kiedy masa stężeje, wylewamy na nią 1/2 masy truskawkowej i wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. Na masę
truskawkową wykładamy resztę masy serowej- najlepiej rozłóżmy ją "kleksami" po całej powierzchni masy truskawkowej i dopiero delikatnie rozprowadźmy po całej powierzchni. Kiedy masa serowa stężeje w lodówce, wylewamy pozostałą masę
truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!