Wykonanie
Może skusicie się na takie ciacho w święta? Sprawdzi się idealnie- delikatne,
miodowe ciasto, słodka, ale jednocześnie lekko orzeźwiająca masa żurawinowa i pyszna kremowa z
białej czekolady. Całość wieńczy pistacjowa kruszonka z dodatkiem pestek dyni pokrytych karmelem. To musi być smaczne :) .Składniki na ciasto- 4 placki:· 800 g
mąki pszennej· 3/4 szklanki
cukru· 2
jajka· 3
żółtka· 250 g
masła· 4 łyżki
mleka· 150 g
miodu akacjowego· 2,5 łyżeczki
sody oczyszczonej· 1 łyżka
cukru waniliowego· szczypta
soliKruszonka
dyniowo-pistacjowa :· 100 g
masła· 4 łyżki
cukru· 3 łyżki
miodu akacjowego
· 200 g obranych i lekko posiekanych
pistacji· 100 g lekko posiekanych pestek dyniNa masę
żurawinowo-
serową:· 200 g
suszonej żurawiny· 2 łyżki
mleka w proszku· 650 g
sera mielonego
twarogowego· łyżka
cukru waniliowego· 3 łyżki
mioduMasa
serowo-czekoladowa:· 600 g
sera twarogowego mielonego· 200 g
białej czekoladyPonadto:· garść zmielonych
pistacjiNa
lukier plastyczny:· 1,5 łyżeczki
żelatyny· 1 , 5 łyżeczki glukozy· ok. 50 ml ciepłej
wody· ok. 500 g
cukru pudruMąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki-
cukier,
sodę,
sól,
cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimne
masło. Dobrze siekamy. Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy
jajka i
żółtka,
mleko oraz
miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 3 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych
mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni. Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę
pistacjowo-
dyniową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy
masło, dodajemy
cukier i
miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane
pistacje i
pestki dyni. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.Wszystkie placki studzimy.Masa żurawinowa-
żurawinę z odrobiną
sera dokładnie blendujemy. Stopniowo dodajemy resztę
sera,
miód,
cukier waniliowy oraz
mleko w proszku. Masa gotowa.Masa
serowo-czekoladowa.
Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą
wodną. Do lekko przestudzonej płynnej
czekolady dodajemy stopniowo
ser. Masa gotowa.Na talerzu czy paterze układamy dookoła kawałki papieru, tak by po położeniu pierwszego placka znajdowały się one dookoła ciasta. Papier ten usuniemy wyciągając je zdecydowanym ruchem już po udekorowaniu całego miodownika. Dzięki temu talerz na którym podamy ciasto będzie czysty. Pierwszy placek smarujemy połową masy żurawinowej. Układamy kolejny placek. Ten smarujemy połową masy
serowo-czekoladowej. Wykładamy trzeci placek, a na niego resztę masy żurawinowej. Na sam wierzch układamy placek z
pistacjami i
pestkami dyni. Boki smarujemy pozostałą masą
serowo-
czekoladową. Obsypujemy je zmielonymi
pistacjami.Zdobienie: Przygotowujemy
lukier plastyczny.
Żelatynę i glukozę zalewamy gorąca
wodą. Kiedy całość ładnie się rozpuści, przelewamy ją do
cukru pudru - na początek ok. 350 g- wysypanego na blacie. Zarabiamy na plastyczną masę, stopniowo dodając
cukier puder. Do masy możemy dodać różne barwniki, dzięki
czemu uzyskamy różnokolorowy
lukier plastyczny. Z masy robimy dowolne ozdoby- u mnie są to bałwanki. Smacznego!