ßßß
Ulubiona tarta mojego brata, występująca co roku jako mazurek na moim świątecznym stole. Szybka do zrobienia i nieprzesłodzona. Masa ma wyraźny posmak mleka w proszku, w zależności od preferencji może to być plus lub minus ;) Przepis na kajmak pochodzi z wycinka z gazety (nie mam pojęcia jakiej), spód robię według ulubionego przepisu na kruche, nienamakające ciasto.Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 150 g mąki gryczanej, 150 g owsianej)2 łyżki cukru¼ łyżeczki soli113 g masła – pokrojonego w kosteczkę1 żółtko z dużego jajka1,5-2 łyżki zimnej wodyMasa kajmakowa:100 g masła150 g cukru pudru100 g mleka w proszkułyżka cukru waniliowego25 ml wrzątkuWymieszać mąkę, cukier i sól, następnie dodać masło i zagniatać (lub ucierać mikserem), aż składniki utworzą drobne grudki. Osobno w miseczce połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Dodać ziarenka anyżu. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka (bez tego wyschnie!) i schładzać przez ok. 1h w lodówce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na formę do tart (standardowa średnica ok. 24 cm), ponakłuwać i piec w 200 ºC przez ok. 12 minut (ważne, żeby ciasto się zarumieniło). Wyjąć i całkowicie wystudzić.Przygotować kajmak. Masło rozpuścić na patelni. Mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać w misce. Wlać 25 ml wrzącej wody i rozpuszczone masło, zmiksować masę na gładko. Jeżeli będzie za gęsta, dodać odrobinę wody i ponownie zmiksować. Kajmak wylać na wystudzony spód i schłodzić. Udekorować i podawać.Smacznego!