Wykonanie
Cóż
mogę o nich powiedzieć..Mieszkając nad jedną z najlepszych piekarni we Wrocławiu nie miałam wyboru i od dziecka, zaczynając od późnego wieczora, kończąc na wczesnym ranku, codziennie mam okazję czuć niesamowitą woń, która unosi się w powietrzu. Z tego też powodu, od najmłodszych lat przyzwyczajona jestem do jedzenia niezliczonej ilość
słodyczy z tejże piekarni. Odkąd pamiętam moim faworytem były puszyste,
drożdżowe bułeczki z miękkim i
aromatycznym serkiem w środku. W końcu po nabyciu pewnych umiejętności i uzbrojeniu się w cierpliwość, która jest potrzebna do ciast z
drożdżami, a której nie mam za dużo, postanowiłam zrobić te kultowe dla mnie bułeczki.Jak to z
drożdżami, potrzeba sporo czasu i trochę zachodu, ale jak bardzo to wszystko się opłaca. Od razu przypomniałam sobie wszystkie wspaniałe chwile z dzieciństwa :)Wam też zasmakują !Produkty:Na spód:750 g
mąki pszennejok. 40 g świeżych
drożdży50 g
miodu2
jajka250 ml
mlekapół łyżeczki
soli80 g miękkiego
masłaNa masę
serową:8 łyżek miękkiego
masłaszklanka
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowego450 g
sera twarogowegoEtapy przygotowania:Wymieszaj łyżką
jajka,
miód i
mlekoZrób rozczyn( 15 g
drożdży zalej ciepłym, ale nie gorącym !
mlekiem i zostaw do wyrośnięcia)Po wyrośnięciu, rozczyn dodaj do
mąki, tak samo jak pozostałe
drożdże,
masło i
sólWygnieć ciasto. Jeśli będzie się lepiło do ręki, dodawaj stopniowo troszeczkę
mąkiZostaw na około godzinę do wyrośnięcia
Masło,
cukier puder,
żółtko,
cukier waniliowy i
twaróg zmiel trzykrotnie w malakserzePo wyrośnięciu ciasta, formuj je na średniej wielkości kulki(wyjdzie ich koło 16-17)Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-35 minutW każdej bułeczce zrób mocne wgłębienie, tak by zmieściło się w nim dużo nadzieniaBułeczki posmaruj rozbełtanym
żółtkiem dla połyskuPiecz w temp. 200 C przez ok. 25 minut, do zarumienienia