ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z białym serem

Bułeczki drożdżowe z białym serem

nazwa

Wykonanie

Cóż mogę o nich powiedzieć..
Mieszkając nad jedną z najlepszych piekarni we Wrocławiu nie miałam wyboru i od dziecka, zaczynając od późnego wieczora, kończąc na wczesnym ranku, codziennie mam okazję czuć niesamowitą woń, która unosi się w powietrzu. Z tego też powodu, od najmłodszych lat przyzwyczajona jestem do jedzenia niezliczonej ilość słodyczy z tejże piekarni. Odkąd pamiętam moim faworytem były puszyste, drożdżowe bułeczki z miękkim i aromatycznym serkiem w środku. W końcu po nabyciu pewnych umiejętności i uzbrojeniu się w cierpliwość, która jest potrzebna do ciast z drożdżami, a której nie mam za dużo, postanowiłam zrobić te kultowe dla mnie bułeczki.
Jak to z drożdżami, potrzeba sporo czasu i trochę zachodu, ale jak bardzo to wszystko się opłaca. Od razu przypomniałam sobie wszystkie wspaniałe chwile z dzieciństwa :)
Wam też zasmakują !
Produkty:
Na spód:
750 g mąki pszennej
ok. 40 g świeżych drożdży
50 g miodu
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
80 g miękkiego masła
Na masę serową:
8 łyżek miękkiego masła
szklanka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
450 g sera twarogowego
Etapy przygotowania:
Wymieszaj łyżką jajka, miód i mleko
Zrób rozczyn( 15 g drożdży zalej ciepłym, ale nie gorącym ! mlekiem i zostaw do wyrośnięcia)
Po wyrośnięciu, rozczyn dodaj do mąki, tak samo jak pozostałe drożdże, masło i sól
Wygnieć ciasto. Jeśli będzie się lepiło do ręki, dodawaj stopniowo troszeczkę mąki
Zostaw na około godzinę do wyrośnięcia
Masło, cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i twaróg zmiel trzykrotnie w malakserze
Po wyrośnięciu ciasta, formuj je na średniej wielkości kulki(wyjdzie ich koło 16-17)
Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-35 minut
W każdej bułeczce zrób mocne wgłębienie, tak by zmieściło się w nim dużo nadzienia
Bułeczki posmaruj rozbełtanym żółtkiem dla połysku
Piecz w temp. 200 C przez ok. 25 minut, do zarumienienia
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/07/bueczki-drozdzowe-z-biaym-serem.html