Wykonanie
Popularna rosyjska i ukraińska potrawa.Słodkie okrągłe pierogi z
ciasta drożdżowego z nadzieniem z
sera.Drożdżówki z lat dzieciństwa.Składniki około 15 drożdżówek:500g
mąki pszennej,21 g suchych
drożdży lub 42 g świeżych,20g
miodu,2
jajka,250g
mleka,pół łyżeczki
soli,75g miekkiego
masła,Składniki na mase
serową:pół szklanki
cukru pudru(dałam mniej)4 łyżki miekkiego
masła,1
żółtko,1 łyżka
cukru waniliowego,400g serwa
twarogowego,
Wykonanie:Wymieszać
mleko,
miód i 2
jajka. Dodać
mąkę wymieszaną z
drożdżami,miękkie
masło,
sól (ze świeżymi
drożdżami wcześniej zrobić rozczyn). Wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu,do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie
serowe, ucierając dokładnie wszystkie składniki.Po tym czasie z ciasta formować bułeczki około 70g masy. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia
serowego, ciasto posmarować dodatkowym rozbełtanym
jajkiem.Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC . Ja piekłam w 200C,20 minut,nie wiem czy to zależy od piekarnika,ale teraz wiem ,że następnym razem
będę piekła krócej ;)
Smacznego!przepis z Moje Wypieki