ßßß
Ciasto to powinno według książki dojrzewać od 4 do 6 tygodni.Moje będzie leżakowalo 3 tygodnie gdyż się troszkę zagapiłam.Z tej ilości masy wyjdą 3 blaty o wymiarach 39×26 cm.Masę tydzień przed świętami trzeba podzielić na równe części i upiec na blaszeroką wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy przestaną należy blaty posmarować gorąca marmolada lub powidlami śliwkowymi.Ja będę spodnia warstwę smarowałam powidłami i kremem grysikowym.Ciasto po przełożeniu musi poleżeć w lodówce trzy dni aby zmiękło.Następnie kroi się je na trzy kawałki i polewa czekolada lub lukrem i ozdabiania orzechami włoskimi.Składniki :500g miodu wielokwiatowego,1,5 szklanki cukru,250 g masła,Te składniki należy zagotować w garnku tak aby cukier się całkowicie rozpuścił.Odstawiamy do wystudzenia.1 kg mąki pszennej,3 łyżeczki sody,125 ml mleka,3 jajka,szczypta soli,2 opakowania przyprawy do piernikaWszystkie składniki najlepiej wyrobić robotem z końcówka hak!!Ciasto przełożyć do garnka lub naczynia glinianego.Przykryć ściereczką lnianą i włożyć do lodówki.Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy na blasze(39×26cm) wyłożonej pergaminem.temperatura 170 stopni 15-20 minut.Gdy placki wystygną dolną warstwę posmarowalam powidłami śliwkowymi.Na kolejną warstwę przygotowałam krem grysikowy.500 ml mleka,łyżka cukru,6 łyżek kaszy mannej,1 kostka miękkiego masła,2 łyżki cukru pudruGrysik ugotować i wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem.Dodać zimny grysik i miksować do czasu otrzymania jednolitego kremu.Kremem pokryłam kolejna warstwę.Zapakowana ciasto w papier do pieczenia i schowała na 4 dni do lodówki.Dzień przed wigilia dzielimy piernik na części I polewamy całość czekolada lub lukrem.I mnie jest to czekolada.Potrzebowałam6 tabliczek mlecznej czekolady,kostka masłaCzekoladę i kawałki masła rozpuściłam nad kompielą wodna.