Wykonanie
Ciasto to powinno według książki dojrzewać od 4 do 6 tygodni.Moje będzie leżakowalo 3 tygodnie gdyż się troszkę zagapiłam.Z tej ilości masy wyjdą 3 blaty o wymiarach 39×26 cm.Masę tydzień przed świętami trzeba podzielić na równe części i upiec na blaszeroką wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy przestaną należy blaty posmarować gorąca
marmolada lub powidlami śliwkowymi.Ja
będę spodnia warstwę smarowałam powidłami i kremem grysikowym.Ciasto po przełożeniu musi poleżeć w lodówce trzy dni aby zmiękło.Następnie kroi się je na trzy kawałki i polewa
czekolada lub lukrem i ozdabiania
orzechami włoskimi.Składniki :500g
miodu wielokwiatowego,1,5 szklanki
cukru,250 g
masła,Te składniki należy zagotować w garnku tak aby
cukier się całkowicie rozpuścił.Odstawiamy do wystudzenia.1 kg
mąki pszennej,3 łyżeczki
sody,125 ml
mleka,3
jajka,szczypta
soli,2 opakowania
przyprawy do piernikaWszystkie składniki najlepiej wyrobić robotem z końcówka hak!!Ciasto przełożyć do garnka lub naczynia glinianego.Przykryć ściereczką lnianą i włożyć do lodówki.Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy na blasze(39×26cm) wyłożonej pergaminem.temperatura 170 stopni 15-20 minut.Gdy placki wystygną dolną warstwę posmarowalam powidłami śliwkowymi.Na kolejną warstwę przygotowałam krem grysikowy.500 ml
mleka,łyżka
cukru,6 łyżek
kaszy mannej,1 kostka miękkiego
masła,2 łyżki
cukru pudruGrysik ugotować i wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem.Dodać zimny grysik i miksować do czasu otrzymania jednolitego kremu.Kremem
pokryłam kolejna warstwę.Zapakowana ciasto w papier do pieczenia i schowała na 4 dni do lodówki.Dzień przed wigilia dzielimy piernik na części I polewamy całość
czekolada lub lukrem.I mnie jest to
czekolada.Potrzebowałam6 tabliczek
mlecznej czekolady,kostka
masłaCzekoladę i kawałki
masła rozpuściłam nad kompielą
wodna.