Wykonanie
Piernik, który czeka na swoje pięć minut od połowy listopada... Piernik, który musi dojrzeć... Piernik, który pokochali w moim domu wszyscy... Piernik, który może stać się pierniczkami... Piernik staropolski, którego każdy powinien choć raz spróbować :)
Składniki:500 ml
miodu1,5 szkl.
cukru250 g
masła1 kg
mąki pszennej3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekapół łyżeczki
soli4 łyżeczki domowej
przyprawy do piernika1 kg
powideł śliwkowychSposób przygotowania:Ciasto przygotuj 4-6 tygodni przed świętami.
Miód,
cukier i
masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Ostudź.Do wystudzonej masy dodaj
mąkę,
sodę rozpuszczoną w
mleku,
jajka,
sól i
przyprawę. Ciasto starannie wyrób i przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki.Upiecz około tygodnia przed świętami.Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0 , 5 cm, wyłóż na blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 st. około 15-20 minut. Jeśli masz trzy blaszki, możesz piec równocześnie.Wyjmij i wystudź.Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi, przykryj papierem i równomiernie obciąż. Odstaw na kolejne 3-4 dni do skruszenia.
Piernik polej
czekoladą lub lukrem - tak jak lubisz.