ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski

Piernik staropolski

nazwa

Wykonanie

Piernik, który czeka na swoje pięć minut od połowy listopada... Piernik, który musi dojrzeć... Piernik, który pokochali w moim domu wszyscy... Piernik, który może stać się pierniczkami... Piernik staropolski, którego każdy powinien choć raz spróbować :)
Składniki:
500 ml miodu
1,5 szkl. cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1 kg powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotuj 4-6 tygodni przed świętami.
Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudź.
Do wystudzonej masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrób i przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki.
Upiecz około tygodnia przed świętami.
Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0 , 5 cm, wyłóż na blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 st. około 15-20 minut. Jeśli masz trzy blaszki, możesz piec równocześnie.
Wyjmij i wystudź.
Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi, przykryj papierem i równomiernie obciąż. Odstaw na kolejne 3-4 dni do skruszenia.
Piernik polej czekoladą lub lukrem - tak jak lubisz.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/piernik-staropolski.html