ßßß

Składniki:500 ml miodu1,5 szkl. cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej125 ml mlekapół łyżeczki soli4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika1 kg powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:Ciasto przygotuj 4-6 tygodni przed świętami.Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudź.Do wystudzonej masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrób i przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki.Upiecz około tygodnia przed świętami.Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0 , 5 cm, wyłóż na blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 st. około 15-20 minut. Jeśli masz trzy blaszki, możesz piec równocześnie.Wyjmij i wystudź.Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi, przykryj papierem i równomiernie obciąż. Odstaw na kolejne 3-4 dni do skruszenia.
Piernik polej czekoladą lub lukrem - tak jak lubisz.