Wykonanie
Pyszne ciasto na bazie
makaronu z
jabłkami i
serkiem. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrego tłuszczu w postaci
oleju rzepakowego.Składniki:· 200 g
makaronu kokardki· 2 duże
jabłka· 5 łyżek
cukru waniliowego· 1 szklanka
mąki pszennej· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
cynamonu· garść
pistacji· 2
jajka· 200 g gęstego
serka homogenizowanego waniliowego· 1/4 szklanki
oleju rzepakowego· 0,5 szklanki
mleka· szczypta
soliDekoracja:· sok z 1,5
cytryny·
cukier puder ile zabierze
sok z cytryny· kilka kokardek
makaronowychMakaron gotujemy do miękkości - gotujemy również ten do ozdoby.
Jabłka obieramy i szatkujemy jak
ogórki. Wszystkie składniki suche łączymy w jednej misce-
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
cynamon.
Serek waniliowy ucieramy z
jajkami. Do składników suchych dodajemy
serek,
olej i
mleko. Całość dobrze mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki.
Makaron w oddzielnej misce łączymy z
jabłkami. Tak przygotowany
makaron zalewamy
ciastem. Dodajemy garść posiekanych
pistacji i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką tortownicy o średnicy 17 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 80-90 minut, pamiętając, by w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia.Gotowe ciasto lekko studzimy.Dekoracja- przygotowujemy
lukier ucierając
cukier puder z
sokiem z cytryny.Ugotowany, przestudzone i osuszone kokardki
makaronowe lukrujemy gęstym lukrem i wykańczamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami.Jeszcze lekko ciepłe ciasto dekorujemy lukrem. Na wierzchu układamy lukrowane kokardki.