Wykonanie
Zapas
jabłek składnia mnie ostatnio do wymyślania, jak je wykorzystać. Lubimy wszystkie placki, racuchy itd, więc dziś obiad było słodki i deserowy - bardzo delikatne placki po amerykańsku, czyli pancakes, podane z prażonymi
jabłkami o smaku
toffi. Polecam nie tylko dzieciom, które na pewno taki obiad pokochają :)
Składniki na ok. 20 sztuk :1 szklanka
mąki pszennej1, 5 pełnej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
cukru pudru2 łyżki domowego
cukru waniliowegoszczypta
soli1 szklanka
mleka1
jajko30 g.
masła, rozpuszczonego3 dużej
jabłka1 łyżka
masła1 łyżeczka
soku z cytryny1 pełna łyżka ciemnego
cukru (może też być jasny)kilka łyżek słodkiej
śmietankiPrzygotowanie :
Jabłka toffi: obrane
jabłka kroję w małą kostkę. Rozgrzewam
masło na patelni, wrzucam
jabłka, mieszając smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaję
cukier i
sok z cytryny, mieszam aż do rozpuszczenia
cukru. Zwiększam ogień i smażę
jabłka kolejne 5 minut, a na koniec wlewam
śmietankę i mieszając duszę kolejne 5 minut.Pancakes : łączę w jednej misce suche składniki (przesiewam przez sito), a drugiej trzepaczkę ubijam chwilę
mleko z
jajkiem i płynnym
masłem.Zawartość obu misek łączę i mieszam trzepaczką do połączenia się.Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką i łyżką wlewam po porcji ciasta (moja rada: maksymalnie 3 placki na patelni, bo rosną i rozlewając się w trakcie smażenia). Smażę krótko z obu stron, pomagając sobie drewnianą
łopatką przy przewracaniu.Podaję na gorąco z ciepłymi
jabłkami.