Wykonanie
Francuski deser z
czereśniami. Możemy podać go w towarzystwie
lodów lub
bitej śmietany lub po prostu z
cukrem pudrem, koniecznie lekko ciepły :) Francuzi używają do niego
czereśni z pestkami, moja wersja jest wydrylowana :)
0,5 kg
czereśni3
jaja1 szklanka
śmietanki słodkiej 12% lub pełnego
mleka3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej4 łyżki ( z małą górką)
cukru pudru1 kopiasta łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
solicukier puder do posypaniaokoło 1 łyżki
masła do wysmarowania naczynia
Jaja miksujemy razem z
mlekiem lub
śmietanką,
mąką,
cukrami i
solą.Powstałe ciasto odstawiamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie drylujemy
czereśnie.Naczynie do zapiekania smarujemy
masłem, na dno wysypujemy
owoce, całość zalewamy
ciastem.Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i zapiekamy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Zaraz po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.Ciasto podczas pieczenia urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika, lekko opadnie, tak ma być :)