ßßß
0,5 kg czereśni3 jaja1 szklanka śmietanki słodkiej 12% lub pełnego mleka3/4 szklanki mąki pszennej tortowej4 łyżki ( z małą górką) cukru pudru1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowegoszczypta solicukier puder do posypaniaokoło 1 łyżki masła do wysmarowania naczyniaJaja miksujemy razem z mlekiem lub śmietanką, mąką, cukrami i solą.Powstałe ciasto odstawiamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie drylujemy czereśnie.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dno wysypujemy owoce, całość zalewamy ciastem.Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i zapiekamy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Zaraz po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.Ciasto podczas pieczenia urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika, lekko opadnie, tak ma być :)