ßßß Cookit - przepis na clafoutis

clafoutis

nazwa

Wykonanie

Francuski deser z czereśniami. Możemy podać go w towarzystwie lodów lub bitej śmietany lub po prostu z cukrem pudrem, koniecznie lekko ciepły :) Francuzi używają do niego czereśni z pestkami, moja wersja jest wydrylowana :)
0,5 kg czereśni
3 jaja
1 szklanka śmietanki słodkiej 12% lub pełnego mleka
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki ( z małą górką) cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
około 1 łyżki masła do wysmarowania naczynia
Jaja miksujemy razem z mlekiem lub śmietanką, mąką, cukrami i solą.
Powstałe ciasto odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie drylujemy czereśnie.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dno wysypujemy owoce, całość zalewamy ciastem.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i zapiekamy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Zaraz po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto podczas pieczenia urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika, lekko opadnie, tak ma być :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/clafoutis.html