Wykonanie
Dziś na deser proponuję przepyszne maślane
drożdżowe bułeczki. Niemieckie Flachswickel, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem przypominającym warkocze, ale przede wszystkim smakiem. Idealnie wilgotne i miękkie, przepyszne z
masłem i domową
konfiturą. Przypominają nieco wszystkim dobrze znaną
chałkę. Inspirację dla tego przepisu stanowi receptura zaproponowana w książce "Gotuj z Kitchenaid, 150 łatwych do wykonania przepisów z całego świata"(Kay Halsey).
Składniki na 8 bułeczek:· 150 g roztopionego letniego
masła· 200 ml ciepłego
mleka· 500 g
mąki pszennej· 25 g świeżych
drożdży· 4 łyżki
cukru waniliowego· 2
jajka· szczypta
soli·
cukier puder do obtaczania ciasta
Drożdże kruszymy, zasypujemy
cukrem waniliowym, zalewamy
mlekiem. Dodajemy łyżkę
mąki. Zaczyn dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. W dużej misce łączymy
mąkę,
sól,
jajka, roztopione
masło, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 24 części. Z każdej forujemy wałeczek, który obtaczamy w cukrze pudrze. Robimy warkocze- łączymy końce 3 wałeczków ciasta i zaplatamy je w warkocz, pamiętając, by dobrze zlepić ze sobą końce. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Bułki pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy ciepłe z
masłem i domową
konfiturą.Smacznego!