ßßß

Składniki na 8 bułeczek:· 150 g roztopionego letniego masła· 200 ml ciepłego mleka· 500 g mąki pszennej· 25 g świeżych drożdży· 4 łyżki cukru waniliowego· 2 jajka· szczypta soli· cukier puder do obtaczania ciastaDrożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym, zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki. Zaczyn dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. W dużej misce łączymy mąkę, sól, jajka, roztopione masło, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 24 części. Z każdej forujemy wałeczek, który obtaczamy w cukrze pudrze. Robimy warkocze- łączymy końce 3 wałeczków ciasta i zaplatamy je w warkocz, pamiętając, by dobrze zlepić ze sobą końce. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Bułki pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy ciepłe z masłem i domową konfiturą.Smacznego!