Lubicie drożdżowe ciasto? Jeśli tak, to należy Was ostrzec: zapach i smak tych bułeczek ciężko uzależnia.Składniki:3 szklanki mąki pszennej3 jajka3 dkg drożdży½ szkl. cukru pudru¼ kostki masła1 szklanka mleka1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta solitłuszcz do formyDobrej jakości konfitura wiśniowa lub truskawkowaDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Żółtka dodajemy do wyrośniętego rozczynu, ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką.Masło rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do masy, całość mieszamy i łączymy z pianą z białek.Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Układamy bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy około pół godziny.