Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych
owoców sezonowych.Składniki:500 g
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka40 g świeżych
drożdży100 g
masła100 g
cukru pudru3
jajkaszczypta
soli500 g
czereśniPrzygotowanie:
Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy z 2 łyżkami
cukru pudru, żeby puściły sok.
Jaja ubijmy na puszystą pianę z
solą.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do
drożdży mleko,
mąkę, pozostały
cukier oraz ubite
jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut.
Potem dodajemy roztopione, letnie
masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce n a 1 godzinę.Po tym czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Następnie umieszczamy
czereśnie na sitku, odsączamy i rozkładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Studzimy w blaszce i podajemy posypany
cukrem pudrem.Smacznego!