Wykonanie
Wesołych Świąt
póki jeszcze są i łapcie ciacho od Mikołaja-
póki jeszcze jest co łapać.Pyszne, maślane, ze świątecznych słodkości w tym roku to chyba mój faworyt, przepis stąd .
Składniki:175 g
masła, zimnego75 g
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soli1 łyżka
mleką250 g
mąki pszennej20 g
mąki migdałowej (pominęłam, bo niestety nie udało mi się jej w końcu zdobyć- zastąpiłam taką samą ilością
mąki pszennej i
ciasteczka mimo tego są rewelacyjne)30 g
suszonej żurawinyMasło,
cukier puder, sol i
mleko utrzeć w misie na białą, puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki
żurawinę. Na końcu wsypać
mąkę migdałową i przesianą
mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 - 30 minut lub do lodówki na 2 godziny. Następnie podsypując
mąką rozwałkować ciasto na grubość 5 -7 mm i wycinać dowolne formy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Piec 10 -12 minut w 200°C. Studzić na kratce.