Wykonanie
Skladniki:25 dkg
maki pszennej17 gkg
masła7 dkg
cukru pudru1
cukier waniliowyszczypta
soli1 łyżka
mleka5 dkg
suszonej żurawinyWykonanie:
Masło,
cukier puder,
cukier waniliowy sól i
mleko ucieramy do białości mikserem.Następnie dodajemy
mąkę i pokrojoną na mniejsze kawałki
żurawinę i dobrze wyrabiamy ręką.Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z każdej wałeczek o średnicy około 4cm.Zawijamy wałeczki w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30min.Po upływie 30min wyjmujemy wałeczki z zamrażalnika,odwijamy folię i kroimy ciasto na plasterki o grubosci około 5milimetrów.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez okolo 10-12minut w 200°C.Smacznego