Wykonanie
To przepis z mojego nowego nabytku, książki The Hairy Dieters. Eat for Life. Ślepo ufam przepisom Kudłatych Kucharzy i wiele znajdziecie ich na moim blogu. Znajdziecie również recenzje ich książek, a moje ustosunkowanie się do wyżej wspomnianej już wkrótce na blogu.Ciasto jest niesamowite, a jest
banalne w przygotowaniu. Uwielbiam takie ciasta,
zero wysiłku maksimum efektu. Ciasto, aż kipi aromatem przypraw. Jest
cynamon, są
goździki, wspaniałe
jabłka i przepis na doskonałe ciasto z
jabłkami gotowy. Kiedy spróbować upiec jak nie teraz, gdy
jabłka są świeżutkie i w doskonałej kondycji??Jeśli lubicie jabłeczniki czy po prostu ciasta z
jabłkami zerknijcie również na moje inne przepisy. Proponuję normandzką tartę z
jabłkami - również z przepisu Kudłatych oraz szarlotkę, która co prawda w przepisie występuje z
gruszkami, ale co za problem podmienić owoce??? :-)

Składniki (tortownica 23cm):750 g
jabłek½
cytryny250 g
mąki pszennej3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździków2
jajka100 g
brązowego cukru200 ml
mleka100 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegocukier puder – do podania

Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plastry. Umieścić je w misce, dodać skórkę otartą z połówki
cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Wymieszać.W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Mikserem wymieszać
cukier,
jajka,
mleko i
olej. Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta
jabłka, a następnie wlać do formy, kilka
razy postukać nią o blat, aby usunąć powietrze. Piec przez ok. 60 minut, w razie potrzeby nakryć papierem do pieczenia gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił. Po upieczeniu sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. Ciasto w formie odstawić na 10 minut, a następnie wyciągnąć je z formy i schłodzić na kratce. Podawać posypane
cukrem pudrem.Smacznego :-)