ßßß
Składniki (tortownica 23cm):750 g jabłek½ cytryny250 g mąki pszennej3,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka mielonych goździków2 jajka100 g brązowego cukru200 ml mleka100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowegocukier puder – do podania
Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plastry. Umieścić je w misce, dodać skórkę otartą z połówki cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Wymieszać.W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Mikserem wymieszać cukier, jajka, mleko i olej. Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta jabłka, a następnie wlać do formy, kilka razy postukać nią o blat, aby usunąć powietrze. Piec przez ok. 60 minut, w razie potrzeby nakryć papierem do pieczenia gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił. Po upieczeniu sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. Ciasto w formie odstawić na 10 minut, a następnie wyciągnąć je z formy i schłodzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.Smacznego :-)