ßßß Cookit - przepis na Małe bułeczki z pesto

Małe bułeczki z pesto

nazwa

Wykonanie

Takie malutkie bułeczki upiekłam któregoś dnia - niby nic takiego, takie pachnące maluchy przekąskowe. Świetnie smakowały jako dodatek do zupy bez makaronu i innego dodatku skrobiowego. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale zimne też można sobie podjadać :)
czas przygotowania - ok. 45 minut
składniki na 24 mini bułeczki :
CIASTO - 250 g mąki pszennej luksusowej
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru zwykłego
2 szczypty łyżeczki soli
1 żółtko
50 g masła albo margaryny
ok. 80 g gęstej śmietany 18 %
do smarowania - 1 żółtko + 1 łyżka mleka
FARSZ - garść liści natki pietruszki
garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
3 czubate łyżki startego sera Szeneker albo innego typu parmezan
1 łyżka pokruszonego drobno miąższu zwykłej bułki
1 łyżka mielonych migdałów
oliwa
do smaku - sól, pieprz
BUŁECZKI - zioła opłukałam i osuszyłam, posiekałam grubo i wrzuciłam do małego pojemnika blendera. Dodałam migdały, ser, miąższ bułki i pokrojony obrany ząbek czosnku. Wlałam 2 łyżki oliwy i zmiksowałam na pastę. Oliwy dolałam jeszcze odrobinę, dosypałam też soli i pieprzu do smaku, ponownie zmiksowałam. Pasta powinna być gęsta.
Drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Do miski wsypałam mąkę z solą, roztarłam z zimnym masłem tak jak na kruszonkę. Dolałam drożdże, śmietanę, żółtko i zagniotłam elastyczne ciasto. Podzieliłam je na 2 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x12 cm. Posmarowałam je przygotowaną zieloną pastą na całej powierzchni i zrolowałam luźno. Pokroiłam na kawałki długości ok. 3 cm. Włożyłam je pionowo we wgłębienia foremki na mini muffinki spryskanej cienko tłuszczem. Wierzch posmarowałam żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st . C na dolnym poziomie.
Podałam ciepłe do zupy :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/mae-bueczki-z-pesto.html