Wykonanie
Wielkanoc już za chwilę, najwyższa więc
pora aby na blogu pojawiły się jakieś świąteczne specjały :) Muszę podzielić się z
Wami smakołykami, które podpatrzyłam u teściowej, na pierwszych świętach spędzanych wspólnie w domu
męża. Są to mazurki :) U mnie w domu ich się nie robiło i była to dla mnie swojego rodzaju nowość. Nie wiem czy na Waszych wielkanocnych stołach są mazurki, jeżeli nie – może
pora to zmienić? :) Ten mazurek jest z
kajmakiem. Można skorzystać z gotowej masy kajmakowej, ale frajdę sprawi przygotowanie jej samodzielnie :) Smacznego!

Składniki: na blaszkę od średnicy około 32 cmCiasto:250 g
mąki pszennej4 łyżki twardego tłuszczu (
masło,
smalec lub
margaryna)2
żółtka2 czubate łyżki kwaśnej
śmietany30 g świeżych
drożdżyszczypta
cukruszczypta
soliKajmak:2 szklanki
mleka 3%2 szklanki
cukru100 g
masłaplus
migdały do ozdobyWykonanie:Ciasto:
mąkę przesiewamy i łączymy z tłuszczem (siekamy) na stolnicy. Dodajemy resztę składników (
drożdże po prostu wkruszamy). Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.Po chwili rozwałkowujemy lub wylepiamy
ciastem dużą blachę (pozostawiając wyższe boki) od piekarnika i nakłuwamy. Ciasto powinno być grube na około 0,5 – 1 cm.Kajmak:
mleko gotujemy z
cukrem przez około 3 godziny, często mieszając. Po tym czasie odstawiamy z ognia i dodajemy wiórki zimnego
masła. Cały czas mieszamy.W piekarniku nagrzanym do 170°C pieczemy samo ciasto przez około 20 minut.Na upieczone ciasto wylewamy kajmak. Odstawiamy w chłodne miejsce.Mazurek możemy przyozdobić
migdałami. W tym celu zalewamy
migdały wrzątkiem, po około 5 minutach obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i układamy w dowolny kształt.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ