ßßß
Składniki: na blaszkę od średnicy około 32 cmCiasto:250 g mąki pszennej4 łyżki twardego tłuszczu (masło, smalec lub margaryna)2 żółtka2 czubate łyżki kwaśnej śmietany30 g świeżych drożdżyszczypta cukruszczypta soliKajmak:2 szklanki mleka 3%2 szklanki cukru100 g masłaplusmigdały do ozdobyWykonanie:Ciasto: mąkę przesiewamy i łączymy z tłuszczem (siekamy) na stolnicy. Dodajemy resztę składników (drożdże po prostu wkruszamy). Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.Po chwili rozwałkowujemy lub wylepiamy ciastem dużą blachę (pozostawiając wyższe boki) od piekarnika i nakłuwamy. Ciasto powinno być grube na około 0,5 – 1 cm.Kajmak: mleko gotujemy z cukrem przez około 3 godziny, często mieszając. Po tym czasie odstawiamy z ognia i dodajemy wiórki zimnego masła. Cały czas mieszamy.W piekarniku nagrzanym do 170°C pieczemy samo ciasto przez około 20 minut.Na upieczone ciasto wylewamy kajmak. Odstawiamy w chłodne miejsce.Mazurek możemy przyozdobić migdałami. W tym celu zalewamy migdały wrzątkiem, po około 5 minutach obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i układamy w dowolny kształt.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ