ßßß
A oto przepis, z którego skorzystałam:Składniki:– 3 żółtka;– 4 łyżki oleju;– 5 dag masła;– 4 łyżki cukru;– 0,5 kg mąki pszennej;– szczypta soli;– 5 dag drożdży;– 250 ml letniego mleka;– spirytus;– olej lub smalec do smażenia;Wykonanie:Do miski wlać olej, żółtka i roztopione, ostudzone masło, wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu formować kulki, lekko spłaszczyć i nakładać po 0,5 łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć na stolnicę posypaną mąką i pozostawić na jakiś czas, żeby pączki jeszcze trochę podrosły.Smażyć pączki na rozgrzanym oleju (lub smalcu) z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.Smacznego