Wykonanie
Fantastyczne, miękkie, puszyste, lekko słodkie, pachnące i delikatne.Składniki:300 g
mąki pszennej200 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży2
żółtka jaj2 łyżki
cukru pudru50 g
masła1/3 łyżeczki
soli1 łyżka
likieru amaretto2 kostki
smalcu do smażenia.Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 10-12 oponek.Oponki
drożdżowe na tłusty czwartek – przygotowanie
Mleko podgrzewamy i rozrabiamy w nim
drożdże z dodatkiem 1/2 łyżki
cukru pudru. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.W misce łączymy przesianą
mąkę ( 300 g ) z pozostałym
cukrem pudrem (1 i 1/2 łyżki), dodajemy
sól, 2
żółtka, łyżkę
likieru amaretto oraz rozpuszczone
masło (1/4 kostki). Do składników wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy. Ja do wyrobienia ciasta użyłam wypiekacza do
chleba ale równie dobrze można zrobić to ręcznie.Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1- 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką
okręgi, a w środku np. kieliszkiem mniejsze
okręgi. Oponki pozostawiamy na około 15- 20 minut do wyrośnięcia.W garnku rozgrzewamy
smalec (2 kostki)Oponki smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Pamiętajcie aby tłuszcz miał stałą temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący oponki szybko się zrumienią a w środku będą surowe.Serwujemy obsypane
cukrem pudrem lub z lukrem i siekanymi
migdałami.Smacznego:)

