Wykonanie
Wspaniałe pączki, puszyste, delikatne :) oczywiście z moją ulubiona
konfitura z
płatków róży, ale dla pozostałych domowników zrobiłam z
marmoladą :D .Przepis, który już na stałe zagości w waszych domach, gdy tylko go wypróbujecie, w końcu nasze babcie i prababcie mają i miały( moja córcia ma babcie i prababcie :) najlepsze przepisy na udoskonalone pączusie :D
Składniki na 48 szt.1 i 1/2 kg
mąki pszennej1 L
mleka10
żółtek1 szklanka
cukru8 dag
drożdży3/4 kostki
margaryny2 łyżki kwaśnej
śmietanytłuszcz do smażenia1. W szklance ciepłego
mleka rozdrabniamy
drożdże dosypujemy łyżeczkę
cukru i
mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym
mleku rozpuszczamy
margarynę i dodajemy
śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.2.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
żółtka utarte na puszystą masę z pozostałym
cukrem, wyrośnięty zaczyn, wlewamy ciepłe
mleko z
margaryną i wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.. Jeżeli będzie za rzadkie podsypujemy troszkę i wyrabiamy ponownie :). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.3. Ciasto dzielimy i wałkujemy na oprószonej stolnicy na grubość 1 cm, wykrawamy kółka o śr. 7 cm, na jedno kładziemy nadzienie, przykrywamy drugim kółkiem lekko rozklepujemy przy brzegu i ponownie wykrawamy wykrawaczem, odstawiamy na posypaną tace i przykrywamy na 30 minut.
4. Rozgrzewamy
olej i smażymy po 2 minuty z każdej strony( nie powinny szybko się rumienić , w przeciwnym wypadku będą w środku surowe ) ,odsączamy na papierowym ręczniku . Dowolnie dekorujemy :)