ßßß
Przepis na to ciasto drożdżowe mam od znajomej, która zazwyczaj robi z niego bułeczki nadziewane truskawkami-pychotka. Ja postanowiłam przygotować z niego drożdżówki ze śliwkami, ponieważ jest ich teraz pełno na straganach. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu jest pulchniutkie. Z podanych składników wychodzi około 40 drożdżówek o średnicy 9 cm.Składniki:1 kg mąki pszennej10 dag drożdży½ kostki margaryny½ szklanki cukru2,5 szklanki mleka6 żółtek½ łyżeczki soli1 kg śliwekKruszonka:400 g mąki pszennej200 g cukru200 g margarynyWykonanie:Wpierw przygotować zaczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia, dodać pół łyżeczki cukru, zalać połową szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko ( 2 szklanki) lekko podgrzać. Margarynę stopić i pozostawić do wystygnięcia. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać sól, mąkę, letnie mleko i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu do ciasta dodać chłodną margarynę. Dokładnie wyrobić, aby ciasto wchłonęło margarynę i nie kleiło się do ręki. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. W między czasie wydrążyć ze śliwek pestki i pokroić je na mniejsze części. Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Ciasto wyłożyć z miski na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać koła za pomocą kubka/szklanki o dużej średnicy. Drożdżówki ułożyć na blaszce wysypanej mąką w odstępie około 2cm na blaszce wysypanej mąką. Na każdej drożdżówce ułożyć śliwki i całość posypać kruszonką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 180 stopni C. Drożdżówki piec 20-25 minut ( na złoty kolor). Po wystudzeniu można je polukrować, ale to już jak kto lubi.