Wykonanie
Przepis na to
ciasto drożdżowe mam od znajomej, która zazwyczaj robi z niego bułeczki nadziewane
truskawkami-pychotka. Ja postanowiłam przygotować z niego drożdżówki ze
śliwkami, ponieważ jest ich teraz pełno na straganach. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu jest pulchniutkie. Z podanych składników wychodzi około 40 drożdżówek o średnicy 9 cm.Składniki:1 kg
mąki pszennej10 dag
drożdży½ kostki
margaryny½ szklanki
cukru2,5 szklanki
mleka6
żółtek½ łyżeczki
soli1 kg
śliwekKruszonka:400 g
mąki pszennej200 g
cukru200 g
margarynyWykonanie:Wpierw przygotować zaczyn
drożdżowy.
Drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia, dodać pół łyżeczki
cukru, zalać połową szklanki ciepłego
mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe
mleko ( 2 szklanki) lekko podgrzać.
Margarynę stopić i pozostawić do wystygnięcia. W dużej misce utrzeć
żółtka z
cukrem, a następnie dodać
sól,
mąkę, letnie
mleko i wyrośnięte
drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Na końcu do ciasta dodać chłodną
margarynę. Dokładnie wyrobić, aby ciasto wchłonęło
margarynę i nie kleiło się do ręki. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. W
między czasie wydrążyć ze
śliwek pestki i pokroić je na mniejsze części.
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć
mąkę oraz
cukier, a następnie całość zalać stopioną
margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Ciasto wyłożyć z miski na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać koła za pomocą kubka/szklanki o dużej średnicy. Drożdżówki ułożyć na blaszce wysypanej
mąką w odstępie około 2cm na blaszce wysypanej
mąką. Na każdej drożdżówce ułożyć
śliwki i całość posypać kruszonką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W
między czasie nastawić piekarnik na 180 stopni C. Drożdżówki piec 20-25 minut ( na złoty kolor). Po wystudzeniu można je polukrować, ale to już jak kto lubi.