ßßß
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zawsze jakieś pomidory i śmietana się w domu znajdą prawda? ;-)Zapraszam!Składniki:1 puszka pomidorów bez skórki (może być również passata pomidorowa czy świeże pomidory)3 ząbki czosnku2 łyżki bazylii150-200 ml śmietany (ja używałam 18%)pieprz, sóloliwa z oliwek, masłoopcjonalnie parmezanWykonanie:Czosnek rozdrabniamy i szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pomidory (z puszki i świeże musisz zblendować, jeśli używasz passaty nie musisz tego robić) i gotujemy, aż nasz sos lekko odparuje i stanie się gęsty.Jeśli używasz suszonej bazylii, dodaj ją w trakcie gotowania, świeżą dodajemy na końcu. Dopraw solą i pieprzem.Ugotuj makaron, odcedź.
W garnku po makaronie roztapiamy 2 łyżki masła, wrzucamy makaron, sos pomidorowy i śmietanę, dokładnie mieszamy.Podajemy posypane startym parmezanem, jednak bez niego danie smakuje równie dobrze.Smacznego!