Wykonanie
Cześć!Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na najprostszy
sos pomidorowo-
śmietanowy do
makaronu.Można go zrobić ze świeżych
pomidorów, z passaty czy
pomidorów w puszce.Zawsze się udaje i zawsze nam smakuje.Niezwykle aromatyczny i pyszny!
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zawsze jakieś
pomidory i
śmietana się w domu znajdą prawda? ;-)Zapraszam!Składniki:1 puszka
pomidorów bez skórki (może być również passata pomidorowa czy świeże
pomidory)3 ząbki
czosnku2 łyżki
bazylii150-200 ml
śmietany (ja używałam 18%)
pieprz,
sóloliwa z oliwek,
masłoopcjonalnie
parmezanWykonanie:
Czosnek rozdrabniamy i szklimy na rozgrzanej
oliwie z oliwek. Następnie dodajemy
pomidory (z puszki i świeże musisz zblendować, jeśli używasz passaty nie musisz tego robić) i gotujemy, aż nasz sos lekko odparuje i stanie się gęsty.Jeśli używasz suszonej
bazylii, dodaj ją w trakcie gotowania, świeżą dodajemy na końcu. Dopraw
solą i
pieprzem.Ugotuj
makaron, odcedź.
W garnku po
makaronie roztapiamy 2 łyżki
masła, wrzucamy
makaron,
sos pomidorowy i
śmietanę, dokładnie mieszamy.Podajemy posypane startym
parmezanem, jednak bez niego danie smakuje równie dobrze.Smacznego!