ßßß
DOMOWE PESTODomowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna najważniejsza zasada – składniki muszą być świeże i najlepszej jakości. I tu modyfikacje mogą dotyczyć w zasadzie wszystkich składników od orzechów (piniowe można zastąpić migdałami lub włoskimi) po bazylię (zastępowaną w całości natką pietruszki a nawet rukolą) za wyjątkiem czosnku którego tak naprawdę chyba nic nie jest w stanie zastąpić – nadaje on pestu wyrazistego smaku oraz wzbogaca w cenne przeciwzapalne właściwości.Wersja light pesto (bo i o taką byłam pytana:)) nie przewiduje dodatku parmezanu czy innego sera oraz zdecydowanie zmniejszona jest w nim ilość dodanej oliwy (tylko odrobina dla nadania odpowiedniej konsystencji)Poniżej przedstawiam przepis który jest efektem moich eksperymentów i w największym stopniu równoważy wszystkie smaki – jak dla mnie to przepis na idealne domowe pesto.Składniki30 g orzechów piniowych (można zastąpić migdałami)30 g świeżych liści bazylii30 g natki pietruszki2 ząbki czosnku70-80 ml oliwy z oliwek30 g parmezanupieprz (najlepiej świeżo zmielony)sól (najlepiej morska)Przygotowanie1. Orzechy prażymy kilka minut (aż się zarumienią) na suchej dobrze rozgrzanej patelni, następnie odstawiamy do wystygnięcia2. Orzechy, czosnek, bazylię i natkę pietruszki (wcześniej umyte i osuszone) miksujemy na jednolitą konsystencję. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dalej miksujemy wtłaczając stopniowo oliwę (około 70-80 ml) do momentu aż oliwa połączy się z resztą składników na masę o jednolitej konsystencji.3. Pesto przekładamy do miski i dodajemy starty parmezan. Solą doprawiamy na samym końcu, gdyż parmezan sam w sobie jest słony i może okazać się że sól nie będzie konieczna (tym lepiej dla naszego zdrowia:))4. Pesto można przechowywać do kilku dni w lodówce, pamiętając by wierzch zalać odrobiną oliwy, aby odciąć dostęp tlenu niekorzystnym drobnoustrojom.Domowe pesto świetnie smakuje z makaronami (klasyka!! :)) ale również jako dodatek do dań z ryb czy drobiu.