ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z makiem i bakaliami

Rogaliki z makiem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Maku ci u mnie jakiś dostatek, żeby nie powiedzieć nadmiar, więc padło na nadzienie makowe do rogalików. Te zwinęły się jakoś tak, że bardziej przypominają poduszeczki, ale to mało ważne jeśli smak jest dobry - a nawet bardzo dobry. Takie małe co nie co do herbaty :)
składniki:
CIASTO - 600/650 g mąki pszennej luksusowej
60 g drożdży świeżych
6 łyżeczek cukru zwykłego
4 g soli
280 g masła albo margaryny
180 g gęstego jogurtu naturalnego
120 g gęstej śmietany, u mnie 18 %
1 jajko
NADZIENIE - 200 g maku suchego mielonego
400 ml mleka
30 g orzechów włoskich łuskanych
40 g orzechów laskowych łuskanych
30 g migdałów łuskanych
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 g gęstego miodu
kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
sposób przygotowania: FARSZ - mak wsypałam do rondelka, zalałam mlekiem i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut co chwilę mieszając. Mak powinien nasiąknąć a płyn całkowicie wyparować - jeśli tak się nie stanie w podanym czasie radzę zwiększyć płomień i cały czas mieszać aż mak będzie prawie suchy. Ugotowany mak przełożyłam do miski i zostawiłam do wystudzenia. Orzechy i migdały posiekałam - można to zrobić za pomocą blendera, ale nie powinny być zmielone na pył. Dosypałam je do maku, dodałam też skórkę pomarańczową smażoną w cukrze, aromat i miód - trzeba spróbować masy i ew. doprawić pod własny smak. Można też pójść na łatwiznę i kupić puszkę gotowej masy makowej, ale tam więcej bułki i nie wiadomo czego niż maku i bakalii więc lepiej zrobić samemu.
CIASTO - drożdże pokruszyłam i roztarłam w kubeczku dodając cukier, odstawiła na kilka minut żeby się rozpuściły. Mąkę z solą przesiałam do miski, wkroiłam zimne masło i roztarłam je z mąką tak jak na kruszonkę - ma powstać jakby lekko mokry piasek. Wbiłam jajko, wlałam jogurt, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże - zagniotłam elastyczne ciasto o konsystencji wyrobionej plasteliny.
Podzieliłam je na 8 mniej więcej równych części. Każdą rozwałkowywałam na blacie podsypując w miarę potrzeby mąką, na koło o śr. 25 - 30 cm. Nożem nacięłam na krzyż, na 8 trójkątów. Przy krótszym boku każdego nałożyłam po łyżeczce nadzienia i zwinęłam w rogalik.
Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Kiedy ładnie się zrumienią są gotowe.
Zaletą tego ciasta jest to, że nie trzeba go wcale odstawiać do wyrośnięcia - drożdże świetnie poradzą sobie w piekarniku.
Ostudzone rogaliki polukrowałam i posypałam posypką cukrową. Można je też po prostu oprószyć cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną czekoladą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/10/rogaliki-z-makiem-i-bakaliami.html