Wykonanie
Chorowałam na te kwiaty od dawna, ale bardzo ciężko je u nas zdobyć jeśli nie ma się swojego ogródka albo zaprzyjaźnionego ogrodnika. Na szczęście jest Pan
Ziółko i nie zawiodłam się jadąc do niego na środowe zakupy. Gdy tylko zobaczyłam stragan z kwiatami od razu wiedziałam, że muszę je
mieć. 1 złoty polski za sztukę to chyba niezbyt wygórowana cena ? A ile radości :)

składniki:CIASTO - 300 g
mąki tortowej60 g
masła albo
margaryny90 g
mleka 3,2 %2 łyżeczki
cukru2 g suchych
drożdży3 szczypty
soli1 nieduże
jajko1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
czosnku suszonego mielonegoKWIATY - 6 dużych kwiatów
cukinii razem z małymi
cukiniami220 g polędwiczek z
kurczaka - te wąskie paski od
spodu filetu z piersi kurczaka40 g
cebuli1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżka sosu słodko -
ostrego chili2 łyżki
ricotty2 łyżki
śmietanki 30 %10 g
startego sera Gouda z Rospudy1 czubata łyżka posiekanego świeżego
koperkudo smaku -
przyprawa ognistaMASA DO WYPEŁNIENIA - 100 g
ricotty1
jajko8 łyżek
śmietanki 30 %1 łyżka
sosu sojowego20 g
sera Gouda z Rospudydo smaku -
przyprawa ognista85 g posiekanej w drobną kostkę
cukinii

sposób przygotowania: KWIATY -
mięso pokroiłam w niedużą kostkę, wymieszałam z
sosem sojowym i
chili oraz
olejem. Dodałam posiekaną w kosteczkę
cebulę i wrzuciłam całość na mocno rozgrzaną patelnię - smażyłam tylko chwilę, mieszając, żeby
mięso straciło surowość. Ostudziłam, dodałam
ricottę i Goudę oraz
koperek, doprawiłam jeszcze odrobiną
przyprawy ognistej. Kwiatom przycięłam małe
cukinie od dołu tak żeby zostało ich ok. 1 cm. Usunęłam też słupki z wnętrza kwiatów. Delikatnie rozchylając
płatki nałożyłam masę
mięsną za pomocą łyżeczki. Brzegi kwiatów delikatnie skręciłam jak papierek
cukierka.

MASA DO WYPEŁNIENIA - rozmieszałam
ricottę z
jajkiem,
sosem sojowym,
śmietanką i
startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe
cukinie - oczywiście nie obierałam ich :)CIASTO -
mleko lekko podgrzałam, dodałam
cukier i
drożdże - wymieszałam żeby się rozpuściły.
Mąkę wsypałam do miski, dodałam
sól,
przyprawy i zimne
masło, roztarłam palcami tak żeby nie było grudek. Wlałam
mleko z
drożdżami, wbiłam
jajko i zagniotłam miękkie ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek - kilka centymetrów większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby ten wystawał dobrze poza jej krawędź. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste
płatki.

TARTA - na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie
między nimi uzupełniłam masą
serową. Brzeg ciasta i kwiaty
cukinii posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka.Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba po 20 minutach zerknąć i gdyby wierzch zanadto się przypiekał to przykryć go arkuszem folii albo papieru.