ßßß Cookit - przepis na Tarta krucho - drożdżowa z faszerowanymi kwiatami cukinii

Tarta krucho - drożdżowa z faszerowanymi kwiatami cukinii

nazwa

Wykonanie

Chorowałam na te kwiaty od dawna, ale bardzo ciężko je u nas zdobyć jeśli nie ma się swojego ogródka albo zaprzyjaźnionego ogrodnika. Na szczęście jest Pan Ziółko i nie zawiodłam się jadąc do niego na środowe zakupy. Gdy tylko zobaczyłam stragan z kwiatami od razu wiedziałam, że muszę je mieć. 1 złoty polski za sztukę to chyba niezbyt wygórowana cena ? A ile radości :)
składniki:
CIASTO - 300 g mąki tortowej
60 g masła albo margaryny
90 g mleka 3,2 %
2 łyżeczki cukru
2 g suchych drożdży
3 szczypty soli
1 nieduże jajko
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
KWIATY - 6 dużych kwiatów cukinii razem z małymi cukiniami
220 g polędwiczek z kurczaka - te wąskie paski od spodu filetu z piersi kurczaka
40 g cebuli
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka sosu słodko - ostrego chili
2 łyżki ricotty
2 łyżki śmietanki 30 %
10 g startego sera Gouda z Rospudy
1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku - przyprawa ognista
MASA DO WYPEŁNIENIA - 100 g ricotty
1 jajko
8 łyżek śmietanki 30 %
1 łyżka sosu sojowego
20 g sera Gouda z Rospudy
do smaku - przyprawa ognista
85 g posiekanej w drobną kostkę cukinii
sposób przygotowania: KWIATY - mięso pokroiłam w niedużą kostkę, wymieszałam z sosem sojowym i chili oraz olejem. Dodałam posiekaną w kosteczkę cebulę i wrzuciłam całość na mocno rozgrzaną patelnię - smażyłam tylko chwilę, mieszając, żeby mięso straciło surowość. Ostudziłam, dodałam ricottę i Goudę oraz koperek, doprawiłam jeszcze odrobiną przyprawy ognistej. Kwiatom przycięłam małe cukinie od dołu tak żeby zostało ich ok. 1 cm. Usunęłam też słupki z wnętrza kwiatów. Delikatnie rozchylając płatki nałożyłam masę mięsną za pomocą łyżeczki. Brzegi kwiatów delikatnie skręciłam jak papierek cukierka.
MASA DO WYPEŁNIENIA - rozmieszałam ricottę z jajkiem, sosem sojowym, śmietanką i startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe cukinie - oczywiście nie obierałam ich :)
CIASTO - mleko lekko podgrzałam, dodałam cukier i drożdże - wymieszałam żeby się rozpuściły. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, przyprawy i zimne masło, roztarłam palcami tak żeby nie było grudek. Wlałam mleko z drożdżami, wbiłam jajko i zagniotłam miękkie ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek - kilka centymetrów większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby ten wystawał dobrze poza jej krawędź. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste płatki.
TARTA - na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie między nimi uzupełniłam masą serową. Brzeg ciasta i kwiaty cukinii posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba po 20 minutach zerknąć i gdyby wierzch zanadto się przypiekał to przykryć go arkuszem folii albo papieru.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/tarta-z-faszerowanymi-kwiatami-cukinii.html