Wykonanie
Białą kiełbasę po prostu uwielbiamy - w
żurku, smażoną, zapiekaną . . . Chyba pod każdą postacią. Taka podsmażona na kapuścianym, dwukolorowym posłanku bardzo nam smakowała :)

składniki:ok. 1 kg
białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte)ok. 1/2 kg
białej kapusty surowej1 nieduże
jabłkook. 1/2 kg
kapusty kiszonej, najlepiej niezbyt kwaśnej - sałatkowej2 łyżki
koncentratu pomidorowego 30 %2 duże
cebule4
suszone prawdziwki100 -150 g
chudego boczku wędzonego3 łyżki
oleju2 czubate łyżki
mąki pszennej2 smukłe
marchewkikilka gałązek
natki pietruszkido smaku:
sól,
pieprz mielony,
lubczyk suszony,
kminek,
liść laurowy,
ziele angielskiesposób przygotowania:
Kiełbasę ułożyłam na dnie szerokiego garnka zwijając ją w
ślimaka - nie rozcinałam poszczególnych pętek. Zalałam ją zimną
wodą, tyle żeby tylko przykryła
kiełbasę, dołożyłam 2
liście laurowe i 4 - 5 kuleczek
ziela angielskiego, zagotowałam, zszumowałam i gotowałam na malutkim ogniu ok. 20 min.. Zostawiłam w wywarze do ostudzenia.
Grzyby zalałam 1 szkl. gorącej
wody, zostawiłam na ok. 30 min.. Kiedy zmiękły wyjęłam je i pokroiłam w cienkie paseczki.
Marchewkę obrałam, ugotowałam w małej ilości
wody i pokroiłam w krążki/kwiatki -
wywar zostawiłam.Białą,
słodką kapustę pokroiłam w cienkie paseczki, przełożyłam do garnka. Dodałam obrane i posiekane
jabłko. Oprószyłam 1 łyżeczką
cukru i 1/2 łyżeczki
soli, wlałam połowę
wywaru z kiełbasy i
wywar z
marchewki, dusiłam ok. 15 min.. Następnie dołożyłam
koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę
lubczyku i dusiłam jeszcze ok. 10 min..Doprawiłam
pieprzem.
Kapustę kiszoną posiekałam, ale niezbyt drobno, przełożyłam do drugiego garnka, dodałam 1 łyżeczkę ziarenek
kminku, namoczone
grzyby i
wodę z ich moczenia, 1
liść laurowy, 2 - 3 ziarenka
ziela angielskiego - dusiłam 20 - 30 min..Przyprawiłam
pieprzem, już nie
soliłam.
Cebule obrałam. Jedną pokroiłam w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę.
Boczek pokroiłam w paseczki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki
oleju, wrzuciłam
boczek i zesmażyłam go na skwarki, przełożyłam na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyłam pokrojoną w kosteczkę
cebulę a gdy się zrumieniła wsypałam
mąkę i zrobiłam zasmażkę wlewając resztę
wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzieliłam zawiesiną obie
kapusty i zagotowałam je ponownie.Na dużej patelni rozgrzałam pozostały
olej i położyłam ugotowanego
ślimaka kiełbasianego. Dodałam piórka
cebuli, smażyłam przez 10 - 15 min. aż wszystko się ładnie zrumieniło.Na dużym półmisku ułożyłam obok siebie na przemian obie
kapusty, na "posłanko" przełożyłam
ślimaka kiełbasianego z
cebulką, całość posypałam skwarkami z
boczku, udekorowałam krążkami
marchewki i listkami
natki pietruszki.Umiem sobie skomplikować życie, prawda ? :D