ßßß Cookit - przepis na BIGOS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

BIGOS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego bigosu. Dodatek suszonych pomidorów nadaje potrawie zupełnie nowy „odcień” smaku i koloru.
Uwaga:)
Potrawa zrodziła się pod wpływem wizyty w restauracji, gdzie podawano właśnie tak ugotowany bigos oraz z potrzeby „zagospodarowania” surówki z kapusty, która pozostała z obiadu:)
ZAMRAŻANIE
Przy okazji bigosu chciałabym wspomnieć o drugiej, bardzo często przeze mnie wykorzystywanej, metodzie oszczędzania sobie czasu przy przygotowywaniu jedzenia . Chodzi mianowicie o zamrażanie .
Najlepiej przygotować sobie od razu pojedyncze porcje zapakowane w torebki foliowe lub w pojemniki jednorazowe i dopiero wtedy wkładać je do zamrażalnika.
(Radzę także podpisywać nasze mrożonki, aby nie było potem niespodzianek:)
Zamrożone dania możemy przechowywać nawet do 2 miesięcy!
Składniki: (dla 4-6 osób)
1 kg kiszonej kapusty
2-3 cebule
2-3 marchewki
1 jabłko
10-15 suszonych pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule pokroić w piórka. Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
Kapustę pokroić (opłukać jeśli jest bardzo kwaśna:) i smażyć przez chwilę razem z marchwią i cebulą na 3-4 łyżkach oliwy.
Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, jabłko starte na grubej tarce, koncentrat pomidorowy i wlać odrobinę wody (tak aby prawie przykryła kapustę). Włożyć liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. (Można także dodać zioła prowansalskie, lub inne ulubione:)
Dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 30-45 minut).
Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/09/bigos-z-suszonymi-pomidorami