ßßß
Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego bigosu. Dodatek suszonych pomidorów nadaje potrawie zupełnie nowy „odcień” smaku i koloru.Uwaga:)Potrawa zrodziła się pod wpływem wizyty w restauracji, gdzie podawano właśnie tak ugotowany bigos oraz z potrzeby „zagospodarowania” surówki z kapusty, która pozostała z obiadu:)ZAMRAŻANIEPrzy okazji bigosu chciałabym wspomnieć o drugiej, bardzo często przeze mnie wykorzystywanej, metodzie oszczędzania sobie czasu przy przygotowywaniu jedzenia . Chodzi mianowicie o zamrażanie .Najlepiej przygotować sobie od razu pojedyncze porcje zapakowane w torebki foliowe lub w pojemniki jednorazowe i dopiero wtedy wkładać je do zamrażalnika.(Radzę także podpisywać nasze mrożonki, aby nie było potem niespodzianek:)Zamrożone dania możemy przechowywać nawet do 2 miesięcy!
Składniki: (dla 4-6 osób)1 kg kiszonej kapusty2-3 cebule2-3 marchewki1 jabłko10-15 suszonych pomidorów1-2 łyżki koncentratu pomidorowego3-4 łyżki oliwy z oliwekziele angielskie, liść laurowysól, pieprz do smakuWykonanie:Cebule pokroić w piórka. Marchew obrać i zetrzeć na tarce.Kapustę pokroić (opłukać jeśli jest bardzo kwaśna:) i smażyć przez chwilę razem z marchwią i cebulą na 3-4 łyżkach oliwy.Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, jabłko starte na grubej tarce, koncentrat pomidorowy i wlać odrobinę wody (tak aby prawie przykryła kapustę). Włożyć liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. (Można także dodać zioła prowansalskie, lub inne ulubione:)Dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 30-45 minut).Doprawić solą i pieprzem.Smacznego:)