Wykonanie

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego bigosu. Dodatek
suszonych pomidorów nadaje potrawie zupełnie nowy „odcień” smaku i koloru.Uwaga:)Potrawa zrodziła się pod wpływem wizyty w restauracji, gdzie podawano właśnie tak ugotowany bigos oraz z potrzeby „zagospodarowania” surówki z
kapusty, która pozostała z obiadu:)ZAMRAŻANIEPrzy okazji bigosu chciałabym wspomnieć o drugiej, bardzo często przeze mnie wykorzystywanej, metodzie oszczędzania sobie czasu przy przygotowywaniu jedzenia . Chodzi mianowicie o zamrażanie .Najlepiej przygotować sobie od razu pojedyncze porcje zapakowane w
torebki foliowe lub w pojemniki jednorazowe i dopiero wtedy wkładać je do zamrażalnika.(Radzę także podpisywać nasze mrożonki, aby nie było
potem niespodzianek:)Zamrożone dania możemy przechowywać nawet do 2 miesięcy!

Składniki: (dla 4-6 osób)1 kg
kiszonej kapusty2-3
cebule2-3
marchewki1
jabłko10-15
suszonych pomidorów1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego3-4 łyżki
oliwy z oliwekziele angielskie,
liść laurowysól,
pieprz do smakuWykonanie:
Cebule pokroić w piórka.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
Kapustę pokroić (opłukać jeśli jest bardzo kwaśna:) i smażyć przez chwilę razem z marchwią i
cebulą na 3-4 łyżkach
oliwy.Dodać pokrojone w paski
suszone pomidory,
jabłko starte na grubej tarce,
koncentrat pomidorowy i wlać odrobinę
wody (tak aby prawie przykryła
kapustę). Włożyć
liść laurowy i 2-3 ziarenka
ziela angielskiego. (Można także dodać
zioła prowansalskie, lub inne ulubione:)Dusić na wolnym ogniu do miękkości (około 30-45 minut).Doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego:)