Wykonanie
Mój pierwszy:) Gotowałam go dzwoniąc co chwilę do mamy, żeby się upewnić czy przypadkiem o czymś nie zapomniałam. Uff dwa dni przy kuchni i nareszcie skończyłam...Kapucha wyszła pyszna! A już jutro zapraszam na barszczyk czerwony oraz, w kolejnych postach na uszka z
grzybami, pierogi z
kapustą i
suszonymi grzybkami oraz wiele innych wigilijnych smakołyków:)
Składniki:1 kg
kapusty kwaszonej bez dodatków2 średnie
marchewki3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1/2 szklanki
suszonych grzybów (ja miałam podgrzybki)1/2 szklanki
oliwysólpieprzPrzygotowanie:
Kapustę należy kilka
razy wypłukać aby pozbyć się większości kwaśnego smaku po czym przełożyć do dużego garnka.Do
kapusty zetrzyjcie
marchewki i dodajcie pozostałe
przyprawy.W szklance ciepłej
wody namoczcie
grzyby a jak juz zmiękną pokrójcie je drobno i dodajcie do
kapusty razem z
wodą z ich moczenia. Zlewając
wodę uważajcie aby jej nie zmącić, gdyż na dnie zostają wszelkie brudki z
grzybów, których w naszym bigosie nie chcemy.Całość wstawiamy na małym ogniu i gotujemy ok 3 godzin. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną
wody.Następnego dnia wstawiamy z powrotem na mały gaz, dodajemy
oliwę i gotujemy ok 2 godzin. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.