ßßß Cookit - przepis na Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy:) Gotowałam go dzwoniąc co chwilę do mamy, żeby się upewnić czy przypadkiem o czymś nie zapomniałam. Uff dwa dni przy kuchni i nareszcie skończyłam...Kapucha wyszła pyszna! A już jutro zapraszam na barszczyk czerwony oraz, w kolejnych postach na uszka z grzybami, pierogi z kapustą i suszonymi grzybkami oraz wiele innych wigilijnych smakołyków:)
Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej bez dodatków
2 średnie marchewki
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki suszonych grzybów (ja miałam podgrzybki)
1/2 szklanki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę należy kilka razy wypłukać aby pozbyć się większości kwaśnego smaku po czym przełożyć do dużego garnka.
Do kapusty zetrzyjcie marchewki i dodajcie pozostałe przyprawy.
W szklance ciepłej wody namoczcie grzyby a jak juz zmiękną pokrójcie je drobno i dodajcie do kapusty razem z wodą z ich moczenia. Zlewając wodę uważajcie aby jej nie zmącić, gdyż na dnie zostają wszelkie brudki z grzybów, których w naszym bigosie nie chcemy.
Całość wstawiamy na małym ogniu i gotujemy ok 3 godzin. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody.
Następnego dnia wstawiamy z powrotem na mały gaz, dodajemy oliwę i gotujemy ok 2 godzin. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/12/bigos-wigilijny.html