Wykonanie
Obserwując blogi zauważyłam różne rodzaje
kapusty z
grzybami. Kiedy chciałam spróbować jakiejs modyfikacji, napotkałam na
opór: ma być zwykła
kapusta z
grzybami!Zwykła, ale jaka pyszna… Przede wszystkim
kapusta: kupowana od lat na targu od tego samego Pana, który ma do dyspozycji trzy
beczki: Mocno kwaśną, średnią i łagodną. Kupujemy tę średnią.
Kapusta jest ukiszona razem z tartą
marchewką, pyszna!
Grzyby zbieramy sami i suszymy w suszarce. A przyprawy?
Listek laurowy i kulki:
ziela angielskiego,
pieprzu i jałowca. I trochę
oliwy, dla miękkości i aromatu. C’est tout – voila!kilogram
kiszonej kapustydwie garście
suszonych grzybówlistek laurowyłyżka
oliwypo kilka kulek
ziela angielskiego,
pieprzu i jałowcaJeśli
kapusta jest bardzo kwaśna -płuczemy i zalewamy
wodą, aby przykryła jej powierzchnię.
Grzyby moczymy godzinę i razem z
wodą dodajemy do
kapusty. Wrzucamy
przyprawy, wlewamy
oliwę i gotujemy do miękkości.Ja przygotowuję
kapustę wcześniej i wekuję w słoikach. Dośc sporo, bo i do pierogów, i na wigilijny stół. A najbardziej smakuje nam w … pierwsze święto na śniadanie, do
białej kiełbasy! Smacznego!