ßßß
Obserwując blogi zauważyłam różne rodzaje kapusty z grzybami. Kiedy chciałam spróbować jakiejs modyfikacji, napotkałam na opór: ma być zwykła kapusta z grzybami!Zwykła, ale jaka pyszna… Przede wszystkim kapusta: kupowana od lat na targu od tego samego Pana, który ma do dyspozycji trzy beczki: Mocno kwaśną, średnią i łagodną. Kupujemy tę średnią. Kapusta jest ukiszona razem z tartą marchewką, pyszna!Grzyby zbieramy sami i suszymy w suszarce. A przyprawy? Listek laurowy i kulki: ziela angielskiego, pieprzu i jałowca. I trochę oliwy, dla miękkości i aromatu. C’est tout – voila!kilogram kiszonej kapustydwie garście suszonych grzybówlistek laurowyłyżka oliwypo kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu i jałowcaJeśli kapusta jest bardzo kwaśna -płuczemy i zalewamy wodą, aby przykryła jej powierzchnię. Grzyby moczymy godzinę i razem z wodą dodajemy do kapusty. Wrzucamy przyprawy, wlewamy oliwę i gotujemy do miękkości.Ja przygotowuję kapustę wcześniej i wekuję w słoikach. Dośc sporo, bo i do pierogów, i na wigilijny stół. A najbardziej smakuje nam w … pierwsze święto na śniadanie, do białej kiełbasy! Smacznego!