ßßß
Cookit - przepis na Wieniec jesienny
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wieniec jesienny
Składniki
Masło
Margaryna
Mąka pszenna luksusowa
Mąka ziemniaczana
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
Mleko
Jajko
Cukier
Sól
Aromat spożywczy
Wanilia
Cytryna
Śliwki
Jabłko
Bułka tarta
Cukier puder
Lukier
Sok z cytryny
Wykonanie
Lubię robić takie szybkie ciasta - przeważnie są to te ucierane. Najdłużej w całym procesie przygotowywania trwa pieczenie a
potem
dłuży się czekanie aż ciasto wystygnie i będzie można ukroić kawałek.
składniki:200 g
masła
lub
margaryny
1,5 szkl.
mąki pszennej luksusowej
1 bardzo czubata łyżka
mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szkl.
mleka
3
jajka
świeże1 szkl.
cukru
kryształu1 szczypta
soli
kilka kropli
aromatu do ciast
waniliowego
lub
cytrynowego
3 duże
śliwki
2 kwaśne
jabłka
do formy: 1 łyżka
masła
+ 2 łyżki
bułki tartej
do oprószenia:
cukier puder
albo
lukier
(3/4 szkl.
cukru pudru
+ 3 łyżki
soku cytrynowego
)sposób przygotowania:
Jabłka
obrałam, pokroiłam na ósemki, usunęłam gniazda nasienne.
Śliwki
przekroiłam na ćwiartki usuwając pestki.
Masło
roztopiłam, przestudziłam.
Mąki
przesiałam razem z
solą
i
proszkiem do pieczenia
.
Jajka
ubiłam z
cukrem
zwykłym i
waniliowym
na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam
masło
cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawałam stopniowo po 2 - 3 łyżki
mąki
i
mleka
, na koniec dodałam aromat. Ciasto wylałam do formy w kształcie pierścienia, śr. 26 cm. Na wierzchu ułożyłam kawałki
jabłek
i
śliwek
.
Jabłka
układałam zaokrągleniem do góry a
śliwki
skórką do dołu. Piekłam w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyłam
cukrem pudrem
, ale można polać lukrem utartym z
cukru pudru
i
soku cytrynowego
.
Źródło:
http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/wieniec-jesienny.html
Przepisy powiązane
Placek z borówkami
Ciasto cytrynowe z borówkami
Niedzielne domowe ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami a'la szarlotka na mlecznym spodzie
Ciasto ucierane na maślance
Składniki powiązane (0)