ßßß Cookit - przepis na Wieniec jesienny

Wieniec jesienny

nazwa

Wykonanie

Lubię robić takie szybkie ciasta - przeważnie są to te ucierane. Najdłużej w całym procesie przygotowywania trwa pieczenie a potem dłuży się czekanie aż ciasto wystygnie i będzie można ukroić kawałek.
składniki:
200 g masła lub margaryny
1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
3 jajka świeże
1 szkl. cukru kryształu
1 szczypta soli
kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
3 duże śliwki
2 kwaśne jabłka
do formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej
do oprószenia: cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku cytrynowego)
sposób przygotowania: Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki, usunęłam gniazda nasienne. Śliwki przekroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopiłam, przestudziłam. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawałam stopniowo po 2 - 3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodałam aromat. Ciasto wylałam do formy w kształcie pierścienia, śr. 26 cm. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układałam zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piekłam w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale można polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/wieniec-jesienny.html