ßßß
składniki:200 g masła lub margaryny1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. mleka3 jajka świeże1 szkl. cukru kryształu1 szczypta solikilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego3 duże śliwki2 kwaśne jabłkado formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartejdo oprószenia: cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku cytrynowego)sposób przygotowania: Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki, usunęłam gniazda nasienne. Śliwki przekroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopiłam, przestudziłam. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawałam stopniowo po 2 - 3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodałam aromat. Ciasto wylałam do formy w kształcie pierścienia, śr. 26 cm. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układałam zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piekłam w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale można polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.