ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

nazwa

Wykonanie

Jagody jakieś takie nieładne i pogniecione były w sobotę na straganie - za to borówki śliczności :) I tak ładnie się uśmiechały do mnie szepcząc "zabierz nas do domu". No to zabrałam - nie wszystkie oczywiście, ale trochę - tyle żeby do ciasta było. Codziennie przecież są świeże.
składniki:
400 g mąki pszennej luksusowej
60 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
10 g proszku do pieczenia
220 g masła albo margaryny
280 g zwykłego cukru
4 jajka
sok z 1 , 5 cytryny- ok. 1/4 szklanki
skórka otarta z dwóch dużych cytryn
ok. 500 g borówek amerykańskich
lukier - 3/4 szkl. cukru pudru
sok z jednej cytryny
sposób przygotowania: borówki opłukałam i dobrze osączyłam. Blaszkę o wymiarach 23x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Cytryny sparzyłam i osuszyłam. Tłuszcz roztopiłam, przestudziłam.
Mąki przesiałam do miski dodając sól i proszek do pieczenia. Otarłam skórkę i wymieszałam z sypkimi składnikami. W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę a następnie wlewałam cienkim strumieniem tłuszcz. Na końcu dolałam sok z cytryny, wymieszałam i wylałam ciasto na blachę. Na wierzchu rozsypałam borówki. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/ciasto-cytrynowe-z-borowkami.html