Wykonanie
Akacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok.Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował.Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013

czas przygotowania : 10 minut + ok. 60 minut pieczeniaskładniki :250 g
masła albo
margaryny200 g drobnego
cukruszczypta
soli4 średnie
jajka145 g
mąki pszennej luksusowej125 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki soku z
pomarańczy1 porządnie czubata szklanka kwiatów akacji

sposób przygotowania : obie
mąki wymieszałam i przesiałam razem z
proszkiem do pieczenia i
solą. Miękkie
masło zmiksowałam aż nabrało nieco puszystości. Dalej miksując stopniowo dosypywałam
cukier a następnie dodawałam po jednym
jajku. Na tym etapie masa może wyglądać jakby się zwarzyła, ale taka jej uroda więc nie przejmujcie się. Cały czas miksując dosypywałam suchą mieszankę i dolałam sok wyciśnięty z
pomarańczy. Na koniec dodałam
płatki kwiatów akacji - robinii akacjowej - i całość wymieszałam.Gęstą masę przełożyłam do foremki keksówki o wymiarach 31x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam. Piekłam ok. 60 min. w temperaturze 180 st., grzanie góra/dół, ale przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po mniej więcej 20 minutach pieczenia przecięłam wierzch babki wzdłuż
ostrym nożem na głębokość ok. 2 cm.Po wystudzeniu oprószyłam
cukrem pudrem.