Wykonanie
Jak święta Wielkanocne, to i musi być babka. U nas wszyscy wolą tą piaskową od drożdżowej. O to sprawdzony przepis. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki ciasta:- sok z połówki
pomarańcz- skórka z dwóch
pomarańczy- 1,5 szklanki
mąki pszennej- szklanka
mąki ziemniaczanej- kostka
masła- 5
jajek- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 szklanki
cukru kryształuDo przygotowania formy:- tłuszcz do smarowania formy-
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pamiętaj o soku i skórce z
pomarańczy to one zapewniają kolor i aromat.2. Przygotowujemy formę.3. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. około 180 stopni przez 45 minut.4. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowe. Jeśli na patyczku nic nie pozostaje to możemy wyciągać z pieca!Uwaga!Do pieczenia baki czy sernika używaj tylko formy metalowej. Szklane czy porcelanowe nie sprawdzają się!Pamiętaj!Lepiej nie używać sklepowych aromatów, gdyż są chemiczne i nie mają nic wspólnego z prawdziwą
pomarańczą czy
wanilią.Składniki lukru:- 1 szklanka
cukru pudru- sok z połowy
pomarańczySposób przygotowania lukru:1. Do pudru dodajemy sok, aż uzyskamy płynną masę lukrową.2. Polewamy ciasto i pozostawiamy aż polewa zastygnie.
Smacznego!