ßßß Cookit - przepis na Piaskowa babka wielkanocna

Piaskowa babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Jak święta Wielkanocne, to i musi być babka. U nas wszyscy wolą tą piaskową od drożdżowej. O to sprawdzony przepis. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki ciasta:
- sok z połówki pomarańcz
- skórka z dwóch pomarańczy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru kryształu
Do przygotowania formy:
- tłuszcz do smarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pamiętaj o soku i skórce z pomarańczy to one zapewniają kolor i aromat.
2. Przygotowujemy formę.
3. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. około 180 stopni przez 45 minut.
4. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowe. Jeśli na patyczku nic nie pozostaje to możemy wyciągać z pieca!
Uwaga!
Do pieczenia baki czy sernika używaj tylko formy metalowej. Szklane czy porcelanowe nie sprawdzają się!
Pamiętaj!
Lepiej nie używać sklepowych aromatów, gdyż są chemiczne i nie mają nic wspólnego z prawdziwą pomarańczą czy wanilią.
Składniki lukru:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania lukru:
1. Do pudru dodajemy sok, aż uzyskamy płynną masę lukrową.
2. Polewamy ciasto i pozostawiamy aż polewa zastygnie.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/03/piaskowa-babka-wielkanocna.html