ßßß
Składniki:- 4 jajka- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 20 dag masła lub margaryny- starta skórka z 1 cytryny- sok z 1/2 cytryny- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- cukier puder do posypania (lub lukier cytrynowy)Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Masło rozpuścić, ostudzić, dodawać partiami do masy i cały czas miksować. Na końcu dodać sok z cytryny i skórkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy babkowej z kominem lub keksówki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
