ßßß Cookit - przepis na babka orzechowa

babka orzechowa

nazwa

Wykonanie

Fajna babeczka, mocno orzechowa, szybka do przygotowania :)
250 gramów masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
niepełna szklanka cukru pudru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)
skórka otarta z cytryny
przepis pochodzi stąd
Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać mielone orzechy oraz skórkę z cytryny.
Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy babkowej (piekłam w foremce z kominem).
Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/babka-orzechowa.html