ßßß
250 gramów masła lub margaryny w temperaturze pokojowejniepełna szklanka cukru pudru1 płaska łyżka cukru waniliowegoszczypta soli5 jajek1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)skórka otarta z cytrynyprzepis pochodzi stądMasło lub margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać mielone orzechy oraz skórkę z cytryny.Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy babkowej (piekłam w foremce z kominem).Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.