ßßß
Cookit - przepis na babka orzechowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
babka orzechowa
Składniki
Masło
Margaryna
Cukier puder
Cukier waniliowy
Sól
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Cytryna
Wykonanie
Fajna babeczka, mocno orzechowa, szybka do przygotowania :)
250 gramów
masła
lub
margaryny
w temperaturze pokojowejniepełna szklanka
cukru pudru
1 płaska łyżka
cukru waniliowego
szczypta
soli
5
jajek
1,5 szklanki
mąki pszennej
0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
200 g zmielonych
orzechów
(mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)skórka otarta z
cytryny
przepis pochodzi stąd
Masło
lub
margarynę
utrzeć na puch, dodać
cukier
,
cukier waniliowy
i szczyptę
soli
. Wciąż ucierając dodawać po jednym
jajku
. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje
mąki
wymieszane z
proszkiem do pieczenia
. Na końcu wsypać mielone
orzechy
oraz
skórkę z cytryny
.Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą
okrągłej formy babkowej (piekłam w foremce z kominem).Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Ostudzone ciasto udekorować
polewą czekoladową
.
Źródło:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/babka-orzechowa.html
Przepisy powiązane
Ciasto ucierane na maślance
Babka cytrynowa
Muffinki cytrynowe
Babka piaskowa z cytryną i tymiankiem
na oko, na język: niezła babka! z cytryną!
Składniki powiązane (0)