ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane na maślance

Ciasto ucierane na maślance

nazwa

Wykonanie

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)
Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Składniki:
2/3 kostki masła lub margaryny
1 czubata szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
350 ml maślanki
skórka starta z połowy cytryny
3 szkl. mąki pszennej
1 op. proszku do pieczenia
Do obłożenia:
50 dag śliwek
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy.
Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 175 st.
Należy piec 1 godzinę i 15 minut..
Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/10/ciasto-ucierane-na-maslance.html