Wykonanie
Witam Was!Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-).Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości
cytryny i z...
tymiankiem!
Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne!Zapraszam!Składniki:125 g
masła (o temperaturze pokojowej)125 g
cukru pudru2 łyżki domowego
cukru waniliowego (po przepis klik tutaj)3
jajka (duże)150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2
cytryn (na drobnych oczkach)2 duże garści świeżego
tymianku (do ciasta wrzucamy same listki)Wykonanie:Pracę rozpoczynamy od utarcia miękkiego
masła z
cukrem, na puszystą masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera.Ciągle ucierając dodajemy kolejne
żółtka, a następnie przesiane
mąki i
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, można z dodatkiem szczypty
soli, a następnie powoli i delikatnie (najlepiej łyżką), mieszamy z naszym
ciastem, tak aby piana całkiem nam nie opadła.Na sam koniec dodajemy
skórkę z cytryny oraz
tymianek (listki ściągamy pewnym ruchem z łodyżki) i dokładnie mieszamy z
ciastem.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Do suchego patyczka.Na zdjęciach babka upieczona z połowy składników.Ciasto możemy posypać
cukrem pudrem lub polukrować, jednak bez takich dodatków jest równie smaczne.Smacznego!