ßßß
Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne!Zapraszam!Składniki:125 g masła (o temperaturze pokojowej)125 g cukru pudru2 łyżki domowego cukru waniliowego (po przepis klik tutaj)3 jajka (duże)150 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytryn (na drobnych oczkach)2 duże garści świeżego tymianku (do ciasta wrzucamy same listki)Wykonanie:Pracę rozpoczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem, na puszystą masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera.Ciągle ucierając dodajemy kolejne żółtka, a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną pianę, można z dodatkiem szczypty soli, a następnie powoli i delikatnie (najlepiej łyżką), mieszamy z naszym ciastem, tak aby piana całkiem nam nie opadła.Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz tymianek (listki ściągamy pewnym ruchem z łodyżki) i dokładnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Do suchego patyczka.Na zdjęciach babka upieczona z połowy składników.Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, jednak bez takich dodatków jest równie smaczne.Smacznego!